Huizenveiling aangepast

Notarissen passen de executieveiling van woningen aan. Ze doen dat onder druk van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), die de veilingen onder de loep nam na verhalen over verboden prijsafspraken. Notarissen organiseren de gedwongen verkoop en zouden op de hoogte zijn geweest van verboden prijsafspraken tussen huizenhandelaren.

Op een executieveiling brengen banken woningen op de markt waarvan de eigenaar niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen. Een huis brengt bij gedwongen verkoop minder op dan de marktprijs, maar kwam door de mogelijke prijsafspraken nog goedkoper in handen van handelaren.

De NMa heeft laten weten vooralsnog geen officieel onderzoek in te stellen, nu de notarissen verbeteringen hebben toegezegd. Beroepsorganisatie KNB wil onder meer door betere publiciteit meer kopers trekken. Ook passen de notarissen als organisatoren van de veilingen de voorwaarden van de huizenverkopen aan. De kartelautoriteit verklaart de gedwongen verkoop van huizen op de voet te blijven volgen.

De helft van de gedwongen verkopen loopt via een veiling. Deze vorm van huizenverkoop kwam begin dit jaar in opspraak, omdat sprake zou zijn van kartelvorming onder de handelaren die de huizen opkopen. Volgens een publicatie in de Volkskrant zouden deze kopers onderling afspreken voor welke – lage – prijs een huis verkocht wordt. Notarissen die de veilingen organiseren zouden daarvan op de hoogte zijn.