`Gids werd niet gewaarschuwd voor slecht weer'

De gids van de Nederlandse wandelgroep waarvan vorige week drie leden in Spanje overleden, is nooit gewaarschuwd voor de slechte weersomstandigheden op de berg die zij wilde beklimmen. Volgens haar advocaat, Fernando Galvéz, zou de vrouw geen contact hebben gehad met de beheerder van de berghut die het doel was van de fatale tocht die vorige week woensdag plaatsvond. Volgens de Spaanse politie zou de beheerder de gids hebben gewaarschuwd voor de harde wind en de tocht hebben afgeraden.

,,Mijn cliënte heeft nooit gesproken met Rafael Quintero, de opzichter van de berghut'', zo verklaart Galvéz. ,,Hij zegt dat zij slecht Engels sprak, terwijl mijn cliënte lerares Engels is geweest. Vermoedelijk heeft de beheerder iemand anders aan de lijn gehad, er was nog een groep Nederlandse toeristen in hetzelfde hotel aanwezig.'' De advocaat heeft gisteren nader verhoor van de opzichter aangevraagd.

De Spaanse onderzoeksrechter besloot gisteravond na het getuigenverhoor in de rechtbank van Orgiva nabij Granada dat de groep Nederlandse wandeltoeristen en de gids naar Nederland terug mogen reizen. De gids zal zich evenwel maandelijks moeten melden bij het Spaanse consulaat of de ambassade. De gids zal mogelijk dood door schuld ten laste worden gelegd wegens onvoorzichtigheid bij het ondernemen van de tocht naar de bijna 3.500 meter hoge Mulhacén in de Sierra Nevada. Hierbij kwamen in de nacht van dinsdag op woensdag drie toeristen om het leven door onderkoeling.

Vooral de sterke wind maakte de beklimming vrijwel onmogelijk voor ongetrainde wandelaars zonder adequate uitrusting. De waarschuwing vooraf was een van de overwegingen om de gids als potentiële verdachte aan te merken in een mogelijk strafproces.

Volgens de advocaat was er echter geen telefonisch contact geweest met de berghut om de reservering te bevestigen. Het weer bij vertrek uit het bergdorp Trevélez zou volgens hem bovendien alleszins redelijk zijn geweest.

Kenners van de omgeving hebben er evenwel op gewezen dat vooral de wind in de hoger gelegen bergflanken vaak radicaal in kracht toe kan nemen. Twee wandelaars uit de oorspronkelijk twaalf man sterke groep keerden na enkele uren terug naar het lager gelegen vertrekpunt omdat ze de situatie niet langer vertrouwden. Zij verwijten de gids onverantwoordelijk gedrag. Lokale kenners van de Sierra menen dat de klim onder de geldende weersomstandigheden slechts met speciale uitrusting en voorbereiding ondernomen had kunnen worden.

In de Spaanse pers is erop gewezen dat de betrokken gids niet in het bezit was van een speciaal gidsendiploma.