Gevangenisregime VS 2

De onthullingen over wreedheden in Amerikaanse cellen in Irak zijn niet meer dan een logisch gevolg van de mentaliteit van de hardliners binnen de huidige Amerikaanse regering. Het rechtspositionele niemandsland waarin de gevangenen van Guatánomo Bay nog steeds verkeren deed reeds het ergste vrezen. Dit zette de toon waarop de machtigste overheid ter wereld voortaan lastige buitenlanders meent te moeten aanpakken. Het wekt dan ook geen verwondering dat militairen van lagere rang het voorbeeld van hun leiders volgen en menen het rechtvaardig te vinden individuele Iraki's tot op het bot te vernederen. Deze naar eigen zeggen christelijk geïnspireerde regering van de Verenigde Staten lijkt op een moreel zwart gat, dat een ander zwart gat schept: Irak zal de komende decennia een ongeëvenaarde bron van fundementalistisch terrorisme blijken.

    • Carel Ris