Europarlementariër kan ook kind betalen

Een europarlementariër kan zijn héle secretariaatstoelage (bijna 150.000 euro per jaar) als salaris en onkostenvergoeding laten uitbetalen aan zijn partner, kind of oma. Als ze zijn geregistreerd als assistent is er geen regel die dat verbiedt. Vijf jaar geleden was er al kritiek op dit fenomeen.

Uit een vertrouwelijk document van de dienst van het parlement die de vergoedingen uitbetaalt blijkt dat in de afgelopen zittingsperiode (1999-2004) nog steeds ruim vijf procent (33 leden, geen Nederlanders) van de 626 europarlementariërs de gemiddelde maandelijkse vergoeding van 12.500 euro geheel of gedeeltelijk toeschuift aan familieleden.

Op de uitbetalingslijst van 15 december 2002 staat hoe onder meer de Engelse leden David Sumberg, Bashir Khanbhai, John Alexander Corrie, Nicholas Bethell en de Fransman Jean-Pierre Bebear de volledige vergoeding laten overmaken aan echtgenotes of kinderen. De Noord-Ierse europarlementariër dominee Ian Paisley benoemde zijn hele gezin tot assistent. In december 2002 kreeg Eileen Paisley 7.371,23 euro, Kyle Paisley 4.070,00 euro en Ian Junior 3.145,34 euro.