Dura Vermeer door boetes NMa in de rode cijfers

Bouwconcern Dura Vermeer heeft voor het eerst in zijn 149-jarige bestaan verlies geleden. Het bedrijf wijt het verlies aan de boetes van 11,6 miljoen euro die het kreeg van kartelautoriteit NMa.

Dura Vermeer kreeg de boete opgelegd wegens jarenlange deelname aan illegaal vooroverleg en prijsafspraken. Dat heeft het concern vanochtend bekendgemaakt. De geschiedenis van Dura Vermeer, een van Nederlands grootste bouwbedrijven, gaat bijna anderhalve eeuw terug. In die periode is nog nooit verlies gemaakt bij het bedrijf. Maar vorig jaar werd een verlies geleden van 5,8 miljoen euro, tegen 13,6 miljoen euro winst in 2002. De omzet daalde met 4 procent tot 962 miljoen euro.

Het Zoetermeerse Dura Vermeer is de enige grote Nederlandse bouwer die in de verliezen terecht is gekomen door de boetes van de NMa. De bouwer verwacht nog meer boetes opgelegd te krijgen. ,,Het is ronduit een teleurstellend jaar geweest'', staat in het vanochtend gepubliceerde jaarverslag van de onderneming. Naast de NMa-boetes heeft de bouwer last van een afnemend aantal bouwopdrachten, overcapaciteit en een ,,onverantwoord laag'' prijsniveau.

Dura Vermeer ontsloeg vorig jaar 314 werknemers en verwacht een verdere afname van de werkgelegenheid ,,als de prijzen niet terugkeren naar een niveau boven de kostprijs'' en als de relatie met de overheid als opdrachtgever niet verbetert.

Dura Vermeer heeft 3.750 werknemers en bouwt mee aan woonwijken, kantoorgebouwen, de Hogesnelheidslijn, de Betuwelijn en de Amsterdamse Noord-Zuidmetrolijn. Voor de deelname aan het zogeheten `Schiphol Acht'-kartel kreeg dochteronderneming Vermeer Infrastructuur in december een boete van ruim 11,2 miljoen euro opgelegd. Wegens het maken van prijsafspraken over wegenonderhoudsprojecten in Groningen, Friesland en Drenthe kreeg Dura Vermeer ook nog een boete van ruim 300.000 euro.

Dura Vermeer heeft bezwaar aangetekend tegen deze boetes en de NMa medewerking bij verdere onderzoeken naar het bedrijf toegezegd. De bouwer neemt ,,uitdrukkelijk afstand'' van kartelafspraken en heeft het interne meldingsbeleid verscherpt.

www.nrc.nl

dossier bouwfraude