De huizendromersclub

De Achterpagina zingt de lof van een aantal bijzondere catalogi. Vandaag de internetgids van Funda met bijna alle te koop staande huizen in Nederland.

,,Vertel me eens iets dat niemand over je weet?'' luidde de vraag in een Vrij Nederland-interviewtje met theatermaakster Sanne Vogel. ,,Dat ik stiekem op internet de mooiste en duurste grachtenpanden opzoek en die dan in mijn fantasie inricht'', zei ze. Aha. Weer een. Niemand wist het van haar (nu ja, níemand), maar menigeen had het kunnen raden. Want het is verbluffend hoeveel mensen heel regelmatig op Funda zijn.

Funda, voor de mensen die nog niet tot de dromersclub zijn toegetreden, is een site. Een site waarop niet alle, maar wel bijna alle huizen die bij makelaars te koop staan, te vinden zijn. Je kunt er heel precies op adres zoeken, als je een bepaald huis gezien hebt in het voorbijrijden. Je kunt ook denken: wat staat er op de Amsterdamse Silodam (oh, de Silodam!) te koop? Of: als ik in het rivierengebied een huis zou willen, wat zou er dan zijn? En dan kies je bijvoorbeeld als plaats Tiel met een straal van tien kilometer. Je kunt je criteria enorm verfijnen en uitsluitend nieuwbouwhuizen willen zien of juist alleen maar huizen van voor 1906. Je kunt voor veel of weinig grond kiezen, het aantal kamers bepalen en het uitzicht. En de prijsklasse natuurlijk. Maar dat hoef je niet naar koopkrachtige waarheid te doen.

En dan laat Funda zien wat er is. Er is bijna altijd wat, tenzij je in een bepaald piepklein dorp per se een huis met zwembad wil. Dan kun je weleens teleurgesteld worden. Maar dan staat er in de buurt wel iets. Altijd.

Vrijwel iedereen die je spreekt komt er wel eens, op Funda. Laatst een kennisje, bleek dezelfde Drentse boerderij op het oog te hebben als ik. Toen zij erover begon riep ik verontwaardigd: maar dat is míjn huis. Het is nu verkocht, helaas. Niet aan haar, noch aan mij. Beiden hadden we ons erin gedroomd, we waren er ook in het echt wezen kijken en we hadden allerlei ideeën over de tuin en de inrichting en het andere leven dat we gingen leiden.

Het is wel jammer dat plattegronden en kadastrale gegevens niet ook op Funda staan, dan zou je nog beter weten waar je aan begon. Want als je echt zoekt, en niet alleen maar droomt, dan merk je wel dat je eerst de makelaarstaal moet leren duiden. En de makelaarsfotografie. Makelaars kunnen een geheel ingeklemd gelegen huis zo fotograferen dat het in z'n dooie eentje in het weiland lijkt te staan. Ze kiezen de ene hoek uit van waaruit je het huis nóóit zult zien, omdat een sloot en een bordje verboden toegang dat verhinderen, maar vanwaar het er uitziet als een droom, dus zonder het benzinestation of het Texaanse Steakhouse dat ernaast staat.

Als de binnenkant van een huis zwaar verouderd is, dan fotograferen ze alleen de buitenkant – de binnenellende is de verrassing voor als je zo dom bent om te komen kijken. Hoewel je het meestal al had kunnen weten door te kijken bij `kenmerken'. Staat daar dat het pand gaskachels heeft, dan gaat het negen van de tien keer om een huis waar sinds 1950 nooit meer iets aan is gedaan. Is er nog langer niets aan gedaan dan wordt er gerept van `veel authentieke details'. Authentieke lekkages, authentieke schrootjes, authentieke tocht. Of veel moois in een uitgewoonde keet. ,,Dit pand moet je helemaal strippen'', zegt een makelaar dan koelbloedig. Kost een paar ton, maar dan heb je ook wat.

Het is verbluffend hoeveel andere levens je zou kunnen hebben als je even een poosje op Funda zwerft. Heerlijke tuinen, hoge kamers, betaalbaar ook nog, de wereld zit vol mogelijkheden. Die mogelijkheden blijken zich dan wel in Oost-Groningen te bevinden, of in de Achterhoek, of Zeeland, maar ja. Daar wonen ook leuke mensen. En dichter bij de Randstad vind je ook idyllische huizen met tuinen aan watertjes – tot je de kaart uitvergroot tot streekniveau en ziet dat je aanstaande idylle recht onder een aanvliegroute van Schiphol is gelegen. Dat maakt hem natuurlijk wel een stuk betaalbaarder.

Wat mij op nog een omissie brengt: het geluid. Er zou op Funda een geluidsniveau-metertje moeten staan – sommige huizen liggen vlakbij een verkeersweg, een discotheek, een vliegveld, een crossbaan, een hondenkennel, een buitenzwembad (,,'s Winters hoor je niets'', zegt een makelaar dan, ,,en binnen is het doodstil als je de ramen dicht hebt!''). Maar ik snap wel dat het geen verkoopbevorderende inlichting is om bij een mooie foto te zetten: het is hier een oorverdovende herrie, geluidsniveau 6.

Iets vinden is moeilijk. Maar iets zoeken niet. Zoeken, dat kun je eigenlijk aldoor doen, en dan dromen. ,,Wonen aan een van de mooiste grachten van Amsterdam.'' ,,In de directe omgeving van uitgestrekte natuurgebieden, fantastisch gelegen rietgedekte woonboerderij met kippenschuur en moestuin.'' ,,Deze unieke grachtenwoning, bouwjaar ca. 1600, ligt aan een mooie en rustige gracht in het centrum van Haarlem.''

www.funda.nl

    • Marjoleine de Vos