Cubaans verbod verkoop artikelen in dollarwinkels

De Cubaanse regering heeft de bevolking gisteren gewaarschuwd dat er zware tijden aan komen en tegelijkertijd de verkoop verboden van alle niet-essentiële consumptiegoederen in zogenoemde dollarshops. De maatregel is een reactie op de aanscherping van het Amerikaanse handelsembargo tegen Cuba vorige week. Tot nader order mogen alleen nog maar voedsel, artikelen voor persoonlijke verzorging en schoonmaakmiddelen worden verkocht in dollarwinkels.

De aankondiging werd gisteravond gedaan via een bulletin op de televisie. Daarin werden ook prijsverhogingen gemeld voor consumptiegoederen en benzine. Maar de prijzen van gesubsidieerde voedingsproducten, fruit en groente op de boerenmarkten – waar met Cubaanse peso's kan worden betaald – zouden niet worden verhoogd. Cuba heeft sinds 1993 een duaal monetair stelsel van peso's en dollars.

Kort na de mededeling gisteravond vormden zich rijen met boze mensen voor avondwinkels die nog wilden profiteren van de oude prijzen. De maatregel kan een groot effect hebben op het dagelijks leven in Cuba. De dollarshops bieden goederen in grote hoeveelheden die in de winkels en markten waar met peso's kan worden betaald niet of nauwelijks te krijgen zijn.

Vorige week donderdag kondigde de Amerikaanse regering aan het meer dan veertig jaar oude handelsembargo tegen Cuba te verscherpen. Dat leidt onder meer tot de inperking van de dollarstroom van de VS naar Cuba die bestaat uit geldzendingen door familieleden van Cubanen in de VS en het afknijpen van de inkomsten uit toerisme. De geldzendingen bedragen volgens schattingen zo'n 800 miljoen dollar (676 miljoen euro) per jaar.

,,De laagheid van de maatregelen die de Amerikaanse regering heeft genomen, betekent helaas een prijsverhoging van de artikelen in dollarshops en van benzine'', aldus de verklaring van de Cubaanse regering. ,,De sancties [...] hebben de bedoeling onze ontwikkeling te wurgen en de vitale inkomsten in harde valuta om voedsel, medicijnen, onderwijs en andere essentiële diensten voor onze bevolking mee te betalen, tot een minimum te beperken. Dagen van werk en opoffering wachten ons.''