Boodschappennetje is terug

Bestelnr. 6554687. 4,80 euro. Het Einkaufnetz (ofwel: boodschappennetje), zo staat vermeld in de catalogus van Manufactum, een Duits postorderbedrijf. Het verkoopt nostalgische retro-producten en is gevestigd bij Waltrop (Ruhrgebied) in de gebouwen van een oude kolenmijn.

Het netje verdween zo'n dertig jaar geleden uit het straatbeeld. Nu wordt het na een lange afwezigheid opnieuw geproduceerd, en met succes.

Hendrik Brödenfeld, student Produkt-Design aan de Bauhaus Universität in Weimar, liep dit jaar als scout stage bij Manufactum. Hij trof een afbeelding van een boodschappennetje aan in een oude catalogus van Stuckenbrock, het eerste postorderbedrijf van Duitsland. Brödenfeld: ,,En ik had het boodschappennetje van mijn ouders in de jaren zeventig voor ogen. Ik liet diverse firma's die netten maken, monsters opsturen. Van één bedrijfje, de Thüringer Filet Strickerei GmbH te Schleusingen in de voormalige DDR, kreeg ik het netje toegestuurd dat ik in mijn hoofd had. Het kwam uit een restpartij van duizend stuks. We hebben die opgekocht en de productie nieuw leven ingeblazen. De netjes werden vroeger machinaal geweven, op de juiste maat afgeknipt en door arbeidsters thuis ineen gehaakt tot een ronde vorm zonder naden. Ze bevestigden er ook leren handvatten aan. De eigenaresse van het bedrijfje, waar een of twee andere mensen werken, bezat ook een grote restpartij reeds gevlochten netten en kende nog acht thuisarbeidsters. Ze deden het werk al jaren niet meer omdat er, mede door de Wende, geen vraag meer was. Nu zijn ze sinds een jaar weer aan de slag.''

Manufactum-woordvoerder Andrea Arcais: ,,De netjes zijn kleurig, nemen weinig plaats in, terwijl er veel in kan. We begonnen ze voorzichtig aan te bieden in een tussentijdse catalogus. Er was meteen ongelofelijk veel vraag naar. In het begin konden we de productie niet aan.''

Brödenfeld vertelt dat het restmateriaal nu bijna op is: ,,Er zijn ruim tienduizend netjes van gemaakt, die op een paar honderd na zijn verkocht. Nu wordt de machine gerenoveerd die vroeger het net weefde maar gedemonteerd opgeslagen lag bij het bedrijfje. Zo kan de productie voortgezet worden. Het ijzergaren werd in de jaren twintig door Bauhaus in Dessau in de textielwerkplaats ontwikkeld als beschermlaag rond elektriciteitssnoer en metalen stoelen van Breuer en als netmateriaal. Na gevlochten te zijn werd het in een paraffinebad gedompeld. Het enige Duitse bedrijf dat het nog maakt, sluit dit jaar zijn poorten. We zijn nu op zoek naar een bedrijf dat de machines wil opkopen en het net voor ons wil vervaardigen.''

Manufactum verkoopt de netjes exclusief. Er zijn ook ex-DDR-producten die na een Manufactum-doorstart een bredere verspreiding vinden. Arcais wijst naar zijn pols: ,,Dit Nomos-horloge komt van een uurwerkfirma uit Glashütte in Saksen. Die is na de Wende weer met de productie begonnen in een samenwerkingsverband met ons. Nu zijn deze horloges te koop bij alle goede juweliers in Europa.''

Een ander product kwam Manufactum op het spoor via een Berlijnse klant. ,,Ze zei: `Bestaan die porseleinen schijven met een gaatje erin niet meer? Ze werden op de bodem van de pan gelegd en maakten een klapperend geluid als de melk dreigde over te koken.' Ze toonde een exemplaar dat ze nog thuis had.'' Nu worden ze weer geproduceerd. Arcais: ,,Het is een groot succes, ze gaan met duizenden de deur uit.''

In juni wordt onder de naam `Slowworld' een Manufactum-vestiging geopend in Haarlem.

Website: www.manufactum.de

    • Lex Veldhoen