Bij Laurus 1.290 werknemers weg

Supermarktbedrijf Laurus schrapt één op de zeven banen. Van de 8.977 werknemers bij de winkelketens Edah, Super De Boer en Konmar verliezen er deze zomer 1.290 hun baan. De besparing is nodig door de prijzenslag in de supermarktbranche, volgens het concern.

,,Het grootste deel van de 1.290 werknemers zal gedwongen worden ontslagen'', zegt bestuursvoorzitter H. Bruijniks van Laurus in een toelichting. Hij sluit een nieuwe ontslagronde niet uit. Volgende maand komt adviesbureau McKinsey met aanbevelingen voor een efficiëntere organisatie van de grootste supermarktformule van Laurus, Super de Boer.

Het bedrijf, dat een omzet heeft van 4 miljard euro, verliest sinds de prijzenoorlog marktaandeel op de concurrenten Albert Heijn en C1000. De meeste ontslagen vallen bij Edah (750 fulltime banen). Bij Super De Boer moeten 300 banen weg en bij Konmar verdwijnen 240 arbeidsplaatsen. Volgens Bruijniks vallen de meeste ontslagen onder afdelingchefs in de supermarkten. Veel winkels gaan terug van vier naar drie chefs of van vijf naar vier chefs. De operatie levert Laurus jaarlijks een besparing op van 27 miljoen euro. De vakbonden wijzen de reorganisatie af.

Laurus heeft het al langere tijd moeilijk. In 2001 lanceerde de onderneming een ambitieus project om alle 725 winkels om te bouwen tot Konmar-supermarkten, waarmee Konmar in aantal vestigingen de grootste supermarktketen van Nederland zou worden. De omzetten van de omgebouwde winkels daalden daarop met 10 à 15 procent, waarna het Konmar-project werd teruggedraaid. Ook leed Laurus grote verliezen bij haar winkels in Spanje, die vorig jaar werden afgestoten.

Om beter te kunnen concurreren met discountsupermarkten als Aldi, Lidl, Jumbo en Dirk van den Broek/Bas van der Heijden loopt een proef in zes steden met de nieuwe formule `Edah Lekker & Laag'. De prijzen bij deze formule zitten op ongeveer hetzelfde niveau als de voordeligste concurrent in deze steden. Als binnenkort de proef een succes blijkt, worden alle 286 Edahs omgebouwd tot `Edah Lekker & Laag'.

Laurus-topman Bruijniks geeft geen winstvoorspelling voor dit jaar. Hij meent dat zijn bedrijf de prijzenoorlog tussen de supermarkten zal overleven. ,,Ik ben positief dat Laurus zich met deze maatregelen en veranderingen die al in gang zijn gezet in de toekomst handhaaft.''

De reorganisatiekosten van 25 miljoen euro verzwakken de vermogenspositie van Laurus. Het eigen vermogen daalt van 90 naar 65 miljoen euro. Bruijniks zegt dat hij niet heeft overwogen de banken of de Franse grootaandeelhouder Casino te vragen om bij te springen. De meeste werknemers treden volgens de bestuursvoorzitter in augustus en september uit dienst.