Beursman Möller in top van Robeco

De voormalige president van de Amsterdamse beurs G. Möller wordt topman bij vermogensbeheerder Robeco. Hij volgt de Belg G. Daeninck op die sinds 2,5 jaar topman bij de Rabobank-dochter is.

Dit heeft Robeco vanochtend bekendgemaakt. Volgens een woordvoerder ligt er niet een specifieke aanleiding aan het opstappen van de Belg (ex-Sabena, ex-McKinsey) ten grondslag. ,,Aan het vertrek van Daeninck zijn vele gesprekken met de commissarissen voorafgegaan. Uiteindelijk heeft hij geconcludeerd dat er onvoldoende draagvlak voor hem was.'' Voordat hij het voorzitterschap bekleedde, was Daeninck al vier jaar financieel directeur bij Robeco.

Möller zou aanvankelijk dit jaar de hoogste man worden bij de Europese beursorganisatie Euronext (onder meer Parijs en Amsterdam), als vervanger van de Fransman Théodore. In december kwamen de commissarissen echter tot de conclusie dat Möller niet geschikt was om deze internationale functie te bekleden en mocht Théodore, tegen eerdere afspraken in, in het zadel blijven. ,,Als er een geschikte Nederlandse kandidaat was geweest, dan was die het geworden'', verklaarde president-commissaris J.M. Hessels van Euronext destijds.

Möller stapte vervolgens in maart bij Euronext op met een gouden handdruk van 1,5 miljoen euro. Daarbij werd afgesproken dat hij een deel van die vertrekpremie terugbetaalt als hij snel een nieuwe baan zou vinden.

De 56-jarige Möller neemt vanaf 1 juli de leiding over bij Robeco. Volgens een woordvoerder zal de positiewisseling aan de top niet tot plotselinge veranderingen in de strategie leiden.

Robeco maakte vorige maand bekend in 2003 een winst behaald te hebben van 182 miljoen euro, een stijging van 54 procent ten opzichte van een jaar eerder. Bij obligatiefondsen scoorde de Rabo-dochter gemiddeld goed, maar het beleggingsfonds en vlaggenschip Robeco (beheerd vermogen 6,5 miljard euro) presteert al langer ondermaats. De zogeheten benchmark, het branchegemiddelde, lag vorig jaar op een rendement van 11,3 procent, tegen 1,4 procent voor Robeco.

Möller was vanochtend vanwege vakantie niet voor een toelichting beschikbaar.