Amerikaans geloof in Irak neemt af

Het merendeel van de Amerikanen die zijn gevraagd naar hun mening over de mishandeling van Iraakse gevangenen door Amerikaanse militairen vindt de oorlog in Irak niet langer `de moeite waard'.

Zij keuren het gedrag van de aangeklaagde militairen in grote meerderheid af. Ook de steun voor Bush is met 54 procent nog nooit zo laag geweest. Dat blijkt uit een opinieonderzoek van USA Today/CNN/Gallup Poll onder 1.030 Amerikanen.

De teruglopende steun voor Bush en het verzet tegen de bezetting van Irak is het gevolg van anderhalve week van slecht nieuws voor het Witte Huis. Dat diende zich te verantwoorden voor de mishandeling van Iraakse gevangenen door Amerikaanse militairen een zaak die pas echt aan het rollen kwam nadat foto's waarop de schendingen waren vastgelegd uitlekten naar de Amerikaanse pers.

De Amerikaanse president Bush, die de mishandelingen en het misbruik heeft veroordeeld en zich heeft verontschuldigd voor hetgeen in de Amerikaanse gevangenissen in Irak heeft plaatsgehad, sprak gisteren zijn onverminderde steun uit voor Donald Rumsfeld, zijn minister van Defensie. Het Witte Huis maakte vorige week indirect bekend dat Rumsfeld door Bush zou zijn berispt. Gisteren evenwel overlaadde Bush Rumsfeld met complimenten: ,,Je leidt ons land op heldhaftige wijze in de oorlog tegen de terreur'', zei Bush tegen zijn minister, die samen met vice-president Cheney, minister van Buitenlandse Zaken Powell en chef-staf van de Amerikaanse strijdkrachten Meyers naast hem stond. ,,Je levert geweldig werk. Je bent een sterke minister van Defensie en ons land is je veel dankbaarheid verschuldigd.''

Na afloop van dat optreden begaf Bush zich naar het Pentagon, het ministerie van Defensie, waar hem meer belastende beelden van gevangenen die werden mishandeld zouden zijn voorgelegd. Het Amerikaanse Congres is met het Pentagon in onderhandeling om inzage te krijgen in de beelden. De Senaat heeft gisteren de mishandeling van gevangenen unaniem veroordeeld.

Volgens het Gallup-opinie-onderzoek gelooft 47 tegen 31 procent van de respondenten dat de mishandeling alleen op het conto komt van de betrokken militairen. 52 procent is echter overtuigd dat het Pentagon heeft geprobeerd de zaak uit het nieuws te houden. 42 procent tegen 56 procent vindt dat Bush verantwoordelijkheid draagt voor de misstanden in Irak. En hoewel minder Amerikanen in de oorlog geloven, is 61 procent van de respondenten van mening dat de Amerikaanse troepen tot ver na de machtsoverdracht op 30 juni in Irak moeten blijven.

In dat land ging het dagelijkse geweld door met een aanval door rebellen ten zuiden van Bagdad waarbij een Rus werd gedood en twee werden ontvoerd. De drie waren in dienst van een Russisch energiebedrijf en werkten in een elektriciteitscentrale in het zuiden van Bagdad. De Russische regering riep de honderden Russen in Irak vorige maand op om uit Irak weg te gaan na de ontvoering van drie Russische en vijf Oekraïense functionarissen van hetzelfde bedrijf. De acht werden na een dag ongedeerd vrijgelaten, en veel Russen verkozen in Irak te blijven, evenals hun bedrijven die lucratieve contracten hebben gesloten.

Verscheidene mensen worden vermist na een aanval op een civiel bevoorradingskonvooi dat vanochtend vanuit Jordanië naar Bagdad onderweg was. Bij de guerrilla-aanval, vlakbij de Jordaanse grens, werden verscheidene van de 21 voertuigen verwoest. Het konvooi – met goederen voor de Amerikaanse troepen in Irak – had geen militair escorte.

In Bagdad is het lijk gevonden van een Amerikaan, zo heeft een Amerikaanse legerwoordvoerder vandaag meegedeeld. De identiteit van de Amerikaan werd niet bekendgemaakt, behalve dat hij geen connectie had met de Amerikaanse autoriteiten in Irak.