Acht miljoen kleurenstipjes

Computers en randapparatuur kunnen altijd sneller, beter, groter. Dat geldt met name voor de digitale camera. Nikon maakte onlangs een forse stap voorwaarts en introduceerde een camera met acht megapixels.

Er was een tijd dat computergeheugen schaars en onbetaalbaar was. Die tijd is voorbij. Een beetje pc heeft 512 megabyte random access memory (RAM) aan boord. Net als dit werkgeheugen kost ook opslagruimte niet zo gek veel meer. Was vijftien jaar geleden een harde schijf van 50 megabyte nog indrukwekkend; tegenwoordig is een harde schijf van honderd gigabyte (tweeduizend keer `groter') pas indrukwekkend.

Ook de kleine geheugenkaartjes voor draagbare muziekspelers en digitale camera's zijn `groot' in opslag en `klein' in prijs. De groei is er nog niet uit, maar de `honger' naar meer is enigszins gestild. Dat is nog niet het geval bij digitale camera's en hun megapixels. Eén megapixel is een miljoen pixels. Een pixel is het kleinste deeltje van het beeldscherm; een gekleurd puntje. De gemiddelde digitale camera vandaag de dag maakt foto's van twee tot drie megapixels.

In de race naar meer megapixels nam camerafabrikant Nikon onlangs een forse stap voorwaarts. Terwijl de duurdere digitale camera op een slordige vijf megapixels zit, biedt de Nikon Coolpix 8700 een resolutie van acht megapixels. Het is een camera voor de prosumer; de professionele consument of consument met fotografische ervaring die hogere eisen aan een digitale camera stelt. Deze Coolpix maakt foto's van maximaal 3.264 bij 2.448 pixels. Dat is ongeveer drie keer groter dan een zeventien inch monitor die op de standaard instelling van 1.024 768 staat ingesteld – of een beeldscherm van ongeveer een meter breed.

De hoge resolutie biedt foto's met meer details en biedt weinig voordeel voor wie bijvoorbeeld kleine foto's op het web publiceert – de Coolpix 8700 is dan ook vooral geschikt voor wie grote afdrukken zonder kwaliteitsverlies wil. Een camera van drie megapixels maakt afdrukken van 20 bij 25 centimter zonder kwaliteitsverlies. Een plaat van acht megapixels is zonder kwaliteitsverlies op 50 bij 75 cm af te drukken. De hoge resolutie biedt ook meer mogelijkheden voor het bewerken op de computer. Zeker bij het uitsnijden van een goed stuk uit een slechte foto. Wie de helft van de foto weggooit, houdt nog altijd een foto van vier megapixels over.

Andere indrukwekkende eigenschappen van de Coolpix 8700 zijn de 8x zoomlens (vergelijkbaar met een 35 - 280 mm kleinbeeldcamera) en de snelheid: de Coolpix kan 2,5 volformaat foto's per seconde maken. De lijst met eigenschappen die de consument met fotografische ervaring doen watertanden gaat nog wel even door. En de prijs is daar ook naar: de adviesprijs van de Coolpix 8700 is 1.249 euro en dat is zonder geheugenkaartje, omdat dat kaartje de prijs van de camera zou opdrijven, aldus de Nederlandse importeur. In de Verenigde Staten is de camera overigens aanzienlijk goedkoper: 999 dollar, inclusief geheugenkaartje. Dat kaartje zal in Nederland toch moeten worden aangeschaft. De bestanden zijn ongeveer 2 tot 2,5 megabyte groot en een geheugenkaartje met pakweg 256 Megabyte is eigenlijk het minimum – en dat komt dus bovenop de prijs.

De prijs zal op korte termijn dalen in de race naar meer megapixels zal de Coolpix 8700 snel navolgers krijgen en ingehaald worden. Op den duur zal acht megapixels zelfs middelmatig zijn, met daarbij passende prijs.

    • Jeroen Pietersma