Zwemwater Madrid onder 14 gradengrens

Het is onzeker of deze week bij de Europese kampioenschappen zwemmen in Madrid de wedstrijden openwater kunnen doorgaan. Het water is momenteel nog te koud. De ondergrens is 14 graden Celsius, terwijl de temperatuur van het water bij Pelayos de la Presa gisteren nog niet eens de 12 graden haalde.

Woensdag moeten de zwemmers in de openlucht voor het eerst in actie komen. Twee uur voor de start wordt de watertemperatuur gemeten. Onder de 14 graden mag er niet worden gezwommen, bij omstandigheden tussen de 14 en 16 graden mogen de deelnemers gebruikmaken van een isolerend zwempak.

Voor Nederland komen Edith van Dijk (alle afstanden) en Etta van der Weijden (10 kilometer) in actie. Van Dijk trainde al in het koude water, dat volgens haar in temperatuur schommelde tussen 10,5 en 12,8 graden. ,,Als het niet doorgaat, zou dat voor de eerste keer zijn. Ik heb dat nooit meegemaakt. Ik ga er toch vanuit dat het water de komende dagen opwarmt. Bovendien is vrijdag een rustdag, dus is er ruimte in het schema.''

Van Dijk vermoedt dat sommige concurrentes het goed zou uitkomen als de wedstrijden worden afgelast. ,,Ik denk dat bepaalde zwemmers die niet goed tegen kou kunnen, daar gebaat bij zouden zijn. Wat dat betreft heb je ook een beetje met een politiek spelletje te maken. De organisatie kan de wedstrijden ook nog verschuiven van de ochtend naar de middag, dan is het water normaal gesproken al weer wat warmer.''