Winst KPN valt hoger uit dan verwacht

KPN heeft in het eerste kwartaal een hogere winst geboekt dan verwacht, ondanks teruglopende marktaandelen. Minder dan de helft van de internationale telefoongesprekken vanuit Nederland loopt nog via KPN.

Ook bij lokale gesprekken en internettoegang ziet het telecomconcern zijn marktaandeel verder teruglopen. Dit heeft het bedrijf vanochtend bekendgemaakt.

Van de lokale telefoongesprekken wordt driekwart door KPN verzorgd en dat was een jaar geleden nog 80 procent. Het marktaandeel in internationale telefoongesprekken daalde van 50 naar 45 procent. Wat betreft internetverkeer heeft KPN 85 procent van de markt in handen tegen 90 procent een jaar eerder. ,,Een deel van die achteruitgang heeft ook te maken met de populariteit van adsl'', verklaarde bestuursvoorzitter A. Scheepbouwer van KPN vanochtend in een toelichting. Inmiddels hebben 913.000 mensen adsl – breedband voor snel internet – via KPN (marktaandeel 99 procent) en zij betalen een vast bedrag, in plaats van telefoontikken. ,,We moeten een evenwicht zien te vinden tussen onze tarieven en ons marktaandeel.''

KPN boekte in de eerste drie maanden van dit jaar, bij een gelijke omzet van 2,9 miljard euro, een nettowinst van 375 miljoen euro. Die winst is in vergelijking met een jaar eerder (770 miljoen) bijna de helft lager, maar dat resultaat werd grotendeels gevormd door boekwinsten uit verkochte onderdelen.

Volgens Scheepbouwer presteerden alle divisies goed en is er sprake van een ,,substantiële winstverbetering''. Volgens hem ziet KPN de rest van dit jaar ,,met vertrouwen tegemoet''. Analisten gingen uit van een winst van rond de 220 miljoen euro. Ondanks de meevaller stond het aandeel rond het middaguur 2,5 procent lager op 5,89 euro.

De divisie vast zag de omzet met 3,5 procent dalen tot 1,85 miljard euro. Het bedrijfsresultaat daalde marginaal tot 457 miljoen euro. Bij de divisie mobiele telefonie steeg de omzet met 7 procent tot ruim 1,2 miljard euro. De toename was te danken aan de ,,sterke prestaties'' van de Duitse dochter E-Plus en het Belgische BASE. In Nederland liep de omzet bij Mobiel echter terug van 549 miljoen naar 539 miljoen, wat vooral het gevolg was van een besluit van telecomtoezichthouder Opta. Daardoor mag KPN concurrenten minder in rekening brengen voor het gebruik van zijn netwerk.