Vliegveld focus van ruzies

Dertig jaar geleden, nog onder het bewind van de sjah, begon de bouw van een nieuwe luchthaven van Teheran. Zaterdag ging de Imam Khomeiny luchthaven eindelijk open, maar nadat één vliegtuig was geland kwamen leger en de paramilitaire Revolutionaire Garde weer massaal tussenbeide en sloten het vliegveld onder verwijzing naar de ,,veiligheid''.

Een tweede vliegtuig, afkomstig uit Dubai, dat op het punt stond te landen, werd door gevechtsvliegtuigen gedwongen naar Isfahan uit te wijken. Tot en met vandaag was de regering er niet in geslaagd het vliegveld weer open te krijgen, ondanks een dreigement van sancties tegen ,,onverantwoordelijke functionarissen''.

De zorgen over de veiligheid waren gewekt door de aanwezigheid van ,,buitenlandse groepen'' op de luchthaven, aldus een gezamenlijke verklaring van leger en Garde. Dat was een verwijzing naar het besluit van de regering om het management van de luchthaven toe te vertrouwen aan een Turks-Oostenrijks consortium, TAV. De keuze voor TAV ,,bedreigt de veiligheid van het land als ook zijn waardigheid'', zo stelde de verklaring.

Twee lokale luchtvaartmaatschappijen, Aseman en Caspian, maakten als eerste bezwaar tegen TAV, en werden daarin gesteund door het conservatieve deel van de pers dat het consortium van banden met ,,de zionisten'' beschuldigde.

Onder druk van deze campagne kreeg het personeel van TVA vorige week opdracht de luchthaven te verlaten. Staf van de nationale luchtvaartmaatschappij Iran Air nam vervolgens hun plaats in, en de autoriteiten dachten dat de crisis voorbij was en de luchthaven in bedrijf kon gaan – tot leger en Garde ingrepen.

Volgens waarnemers in Iran spelen op de achtergrond van dit conflict behalve de gewone ruzies tussen hervormers en conservatieven ook de permanente strijd tussen particuliere en publieke sectoren in Iran en rivaliteit in verband met toekomstige contracten. Zo moet bijvoorbeeld nog een tweede terminal worden gebouwd en zijn nog talrijke aanpassingen nodig om de nieuwe luchthaven op internationaal peil te brengen.

De in meerderheid hervormingsgezinde regering boog zich gisteren over de kwestie, en verklaarde de sluiting ,,in strijd met de wet''. Zij kondigde verder gerechtelijke actie tegen de daders aan. In de tussentijd blijft het oude vliegveld Mehrabad gewoon open.