Valencia pakt zesde titel in clubhistorie

Valencia is gisteren kampioen van Spanje geworden. Het was de tweede landstitel in drie seizoenen. Werder Bremen won de titel in de Bundesliga door een zege op concurrent Bayern München.

Tegen en in Sevilla maakten Vicente en Baraja de treffers voor Valencia, dat door de 2-0 zege voor de zesde maal in de clubhistorie kampioen werd. De club is ook nog in de race voor een Europese titel. Op 19 mei spelen de Spanjaarden in Gotenburg de finale van de UEFA Cup tegen Olympique Marseille.

Met nog twee duels te gaan heeft Valencia een voorsprong van zeven punten op Real Madrid dat met 3-2 verloor van Real Mallorca. `De Koninklijke' is volledig van slag. Na de uitschakeling in de Champions League door finalist AS Monaco en de nederlagen in de Spaanse toppers tegen Barcelona en Deportivo La Coruña verloor Real Madrid dit weekeinde op eigen veld van middenmoter Mallorca, dat bij rust al leidde met 3-1. De Madrilenen kwamen in de tweede helft niet verder dan een benutte strafschop van Figo.

Celta de Vigo maakte zaterdagavond een einde aan de indrukwekkende zegereeks van Barcelona, dat zeventien duels op rij ongeslagen was. De ploeg van trainer Rijkaard staat derde in de Primera División, één punt achter Real Madrid. De tweede plaats geeft recht op rechtsreekse deelname aan de lucratieve Champions League.

Werder Bremen is zaterdag voor de vierde keer kampioen van Duitsland geworden door in München in een rechtstreeks duel met naaste concurrent en titelverdediger Bayern München af te rekenen. Bremen was oppermachtig en won de topper met 3-1. Bremen veroverde de titel eerder in 1965, 1988 en 1993.

Voor de tienduizend meegereisde fans van Bremen werd het een feest. Evenals voor coach Schaaf, die na afloop van het duel nauwelijks leek te bevatten wat zijn team tegen Bayern had gepresteerd. ,,Ik geloof dat het sensationeel is wat dit elftal heeft gedaan.'' Ook de Braziliaanse topschutter Ailton, die zijn 27ste doelpunt maakte in de Bundesliga, had even tijd nodig om tot zichzelf te komen.

Het duel was al na ruim een half uur beslist. Bayern, dat op 12 april vorig jaar voor het laatst thuis verloor, deed na rust nog iets terug via de Nederlandse international Makaay die zijn 23ste doelpunt van het seizoen maakte. Daarmee kon hij de afgang van de Beierse trots voor eigen publiek niet voorkomen. Schrale troost voor Bayern was dat de tweede plaats op de ranglijst nauwelijks meer in gevaar kan komen. Hamburger SV won immers met 2-1 van nummer drie VfB Stuttgart, dat nog steeds vier punten achterstand heeft op de onttroonde landskampioen.

Bayer Leverkusen is vrijwel zeker van Europees voetbal (UEFA Cup) door winst tegen FC Köln: 2-0. In de staart van de Bundesliga boekten Borussia Mönchengladbach, Hertha BSC en FC Kaiserslautern belangrijke zeges in de strijd om lijfsbehoud. Eintracht Frankfurt verloor met 3-0 bij Hannover '96 en degradeert waarschijnlijk. Ook 1860 München, dat met 3-0 verloor van Hansa Rostock, bevindt zich in de gevarenzone. FC Köln was al gedegradeerd.