Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Gesprekken met schrijver/publicist Mohammed Benzakour over Abou Jahjah, leider van de omstreden Arabisch Europese Liga en met publicist Sylvain Ephimenco en CIDI-directeur R. Naftaniël. Verder een reportage over financiële positie van de gezinnen van Amerikaanse militairen in Irak en Afghanistan die vaak de eindjes niet aan elkaar te kunnen knopen. Ned.2, 18.20-19.10u.

Netwerk. Reconstructie over de besluitvorming van het prestigieuze metroproject de Noord/Zuidlijn in Amsterdam. Door de aanleg ervan is de hoofdstad een grote bouwput. Hoe veilig wordt de nieuwe metro eigenlijk? Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova. Aandacht voor de relatie tussen terrorisme en criminaliteit naar aanleiding van een boek hierover van Siem Eikelenboom. Uit een gesprek met een ex-hoofd van de Franse geheime dienst blijkt dat criminele terrorismenetwerken ook in Nederland actief zijn. Verder aandacht voor gevangenisdirecteur Van Huet die bij minister Donner (Justitie) zijn ontslag aanvecht en de schuldvraag bij het wandelongeluk in de Sierra Nevada. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Dokwerk: De missie Willems, Ned. 3 21.00-21.55u. Zie TV-Vooraf.

Document: Holland Vaarwel. Deel twee van een tweeluik van Willy Lindwer over de mythe van de Nederlandse tolerantie tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna. Dit deel gaat over de kille ontvangst van de joden na de bevrijding. Joodse huizen waren in beslag genomen door Nederlanders, die er bleven zitten. Complete inboedels waren verdwenen. NCRV, Ned.1 23.03-23.50u.

Kaap. Portretten van mensen in de branding van de maatschappij. Vandaag het Steigertheater in Nijmegen, broedplaats van jong talent waar je voor weinig geld voorstellingen kunt zien. Het theater drijft op vrijwilligers en jonge mensen met ID-banen (voorheen Melkertbanen). RVU, Ned. 3 20.00-20.25U.

Terug op de werkvloer.In deze aflevering gaat Regina Peruggi, ex-vrouw van burgemeester Giuliani en befaamd fondsenwerver, terug naar de werkvloer in het Central Park in New York om te kijken waar kan worden bezuinigd. RVU, Ned. 3 20.30-20.55u.

FILM

Star Trek III: The Search for Spock (Leonard Nimoy, 1984, VS). Door Mr. Spock zelf geregisseerd sciencefictionavontuur waarin ruimteschip Enterprise, zonder toestemming, koers zet naar de planeet Genesis om er de doodgewaande Spock tot leven te wekken. Veronica, 20.40-22.40u., onderbroken door reclame.

The Best Next Thing (John Schlesinger, 2000, VS). Na My Best Friends Wedding mag Rupert Everett andermaal gestalte geven aan een heteroseksuele homofantasie, knap, gevat, succesvol en onvoorwaardelijk trouw aan zijn beste vriendin (Madonna). De film begint als romantische komedie, waarin zij per ongeluk een kind krijgen, en eindigt als melodrama, waarin zij bij de rechter om dat kind vechten. Net5, 22.10-0.10u., onderbroken door reclame.

*Les quatre cents coups (François Truffaut, 1959, Frankrijk). Het sensitieve speelfilmdebuut van Truffaut bezorgde hem een regieprijs in Cannes 1959, vergrootte het prestige van de `Nouvelle Vague' aanzienlijk en introduceerde de 12-jarige Jean-Pierre Léaud als Antoine Doinel, zijn alter ego dat hij in films zou blijven volgen. Onbegrepen jochie van liefdeloze ouders haalt op straat kattenkwaad uit en belandt in opvoedingsinternaat. TV5, 22.25-0.15u.

*Runaway Train (Andrei Kontsjalovski, 1985, VS). Scenario van Akira Kurosawa lag ten grondslag aan Amerikaanse film van Rus Kontsjalovski: een fysiek opwindende, allegorische thriller over twee ontsnapte misdadigers, ingesloten op een op hol geslagen trein. Met Jon Voight, Eric Roberts. BBC1, 0.05-1.55u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met schrijver Mohammed Benzakour die twee keer werd gevraagd om voorman van de AEL in Nederland te worden. Twee keer weigerde hij. Toch heeft hij wel degelijk sympathie voor de partij en haar oprichter Abou Jahjah. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van etser/tekenaar Frâns Faber in Allingawier (Fr.) en een bericht van wetenschapper Ralph Aarnout van een kerkhof in Wenen een gesprek met Anil Ramdas over zijn Indiase notities Zonder liefde valt best te leven. In het tweede uur demonstreert paukenist Marinus Komst zijn partij in het Vioolconcert van Beethoven en vertelt beeldend

kunstenaar Henri Plaat over zijn werkplek. 747AM, 21.02-23.00u.