Sasservirus afkomstig van jonge Duitser

Een 18-jarige informaticastudent uit Duitsland heeft bekend dat hij de auteur is van de computervirussen Sasser en Netsky. Beide virussen veroorzaakten in de hele wereld computerstoringen.

De jongeman heeft tegenover de politie verklaard dat hij oorspronkelijk van plan was om een antivirusprogramma te ontwikkelen dat de virussen Mydoom en Beagle moest bestrijden. Zo ontstond Netsky. Na aansporingen van klasgenoten ontwikkelde hij het programma verder en maakte daarbij gebruik van een hiaat in besturingsprogramma's van Microsoft. Zo ontstond Sasser. De Amerikaanse softwaregigant had op 13 april zelf klanten attent gemaakt op de zwakke plek in Windows 2000 en Windows XP.

In één week raakten miljoenen pc's met het Sasservirus geïnfecteerd. Sasser was verantwoordelijk voor vertragingen bij British Airways en Delta Airlines, veroorzaakte problemen bij de Britse kustwacht, bankier Goldman Sachs, de Europese Commissie, Duitse post en in ziekenhuizen in Hongkong.

De Duitse recherche kwam de man uit Waffensen, een dorpje in de Noord-Duitse deelstaat Nedersaksen, op het spoor nadat Microsoft een tip had ontvangen. De tipgever had eerst bij het bedrijf geïnformeerd of ook in dit geval het gebruikelijke tipgeld van 250.000 dollar zou worden uitgekeerd. De tipgevers hadden midden vorige week contact gezocht met Sascha Hanke, de veiligheidsspecialist van Microsoft Duitsland. Nadat ze hem een deel van de code van Sasser hadden getoond arrangeerde Hanke een ontmoeting. Vrijdag gaf Hanke de informatie door aan de politie.

Tijdens een huiszoeking in het ouderlijk huis van de jongen vonden rechercheurs een zelfgebouwde pc met daarop de broncode van de virussen. Juridisch adviseur van Microsoft, Brad Smith, maakte bekend dat het bedrijf de tipgevers een beloning in het vooruitzicht heeft gesteld als hun tip leidt tot een veroordeling.

De jongeman, die na verhoor weer op vrije voeten werd gesteld, volgt een beroepsopleiding voor informatica. Hij wordt vermoedelijk aangeklaagd wegens computersabotage, een vergrijp waarop maximaal vijf jaar staat. Omdat hij op 29 april pas achttien jaar geworden is en het programma toen al af was, komt de zaak voor bij de jeugdrechter. Het is nog onbekend of de getroffen instellingen en ondernemingen zullen proberen de schade te verhalen. De ouders van de scholier bezitten een bedrijf dat onderhoud verricht aan pc's.

De politie omschreef de jongen als een ,,computerfreak'' en maakte ook bekend dat hij nogal geschrokken was van de ravage die hij had aangericht. Ook was hij verbaasd dat de politie hem zo snel op het spoor was gekomen. Volgens openbaar aanklager Helmut Trentmann maakte de jongen deel uit van een netwerk enthousiaste programmeurs, maar was alleen hij verantwoordelijk voor het schrijven van het gewraakte programma.

In Baden-Württemberg werd dit weekeinde een 21-jarige man gearresteerd die bekend heeft de auteur te zijn van het virus Phatbot, een zogeheten Trojaans virus dat zich onopgemerkt in een computer nestelt en vervolgens de macht overneemt. Volgens het openbaar ministerie in Baden-Württemberg hadden de twee Duitse hackers geen contact met elkaar.

Het Sasservirus vernietigt geen bestanden, maar geeft computers steeds weer opdracht om opnieuw te starten. Het virus richt daardoor geen blijvende schade aan maar veroorzaakt immense kosten doordat op talloze plekken het productieproces wordt onderbroken. Computerspecialisten gaan ervan uit dat het virus langzaam zal uitsterven naarmate meer pc's tegen Sasser beveiligd worden.