Ruiter Schröder houdt elite achter zich

Wim Schröder (33) heeft in de Franse badplaats La Baule goede zaken gedaan op weg naar de Olympische Spelen. Op zaterdag werd hij derde in de Derby met Eurocommerce Rome. Met de schimmelhengst Eurocommerce Berlin werd hij in de zeer zware Grote Prijs gisteren eveneens derde en liet daarbij de gehele Europese ruiterelite, inclusief ruiters als Beerbaum en de Europees kampioen Ahlmann, achter zich. De Ier Kevin Babington won met Carling King, tot groot verdriet van de chauvinistische Fransen, die nu hun landgenoot Michel Robert met Galet d'Auzay tweede zagen worden.

Slopend was deze Grote Prijs door de combinatie van een zware bodem en moeilijke afstanden. Slechts elf combinaties van het bijna zestig starters tellende veld haalden foutloos de eindstreep in de eerste manche. Daarnaast was de opgave voor een tiental ruiters te zwaar. In de tweede ronde bleven slechts vier combinaties foutloos. Onder wie Schröder, die aan het einde sneller bleek te hebben gereden dan Beerbaum, die vierde werd.

Op zaterdag had de ruiter uit Tubbergen reeds een uitstekende indruk achtergelaten met de van zijn broer Gerco geleende Eurocommerce Rome. Hij werd daarmee derde in de derby, een wedstrijd met wallen en sloten, waarover geen van de combinaties foutloos wist rond te rijden. Hervé Godignon won deze wedstrijd met slechts één springfout, terwijl Schröder met twee foutjes de eindstreep haalde.

In deze derby kwam Leopold van Asten zwaar ten val in de landing na een oxer, waar zijn paard VDL Groep Think Twice II beide achterbenen diep in stak. De schimmel raakte in onbalans en in een poging het evenwicht te hervinden bokte het paard, met als resultaat dat Van Asten met een smak op de grond terecht kwam. Het leek in eerste instantie ernstig, maar achteraf bleek de ruiter de schouder uit de kom te hebben, die in de rode kruis post er weer in werd geduwd.

Het ruiterstadion van La Baule werd na de wedstrijd van vorig jaar geheel gerenoveerd en de afgelopen najaar opnieuw ingezaaide piste eiste zijn tol. Ook Lowina van Albert Zoer raakte licht geblesseerd in de landenwedstrijd op vrijdag en kon gisteren niet starten. Caridor Z van Jos Lansink lijkt voor langere tijd uitgeschakeld te zijn door een zware verstuiking die ontstond in een landing na een sprong. Doordat het gras nog niet over een diep geworteld wortelstelsel beschikt raken de graszoden gemakkelijk los, waardoor het risico van blessures snel toeneemt. Door het uitvallen van Lowina moest Zoer nu een beroep doen op de pas achtjarige Okidoki, die in La Baule zijn eerste zware Grand Prix in de open lucht liep. Zoer noteerde één springfoutje en eindigde als negentiende, terwijl achttien combinaties terug mochten komen voor de tweede ronde, die direct op tijd werd verreden. ,,Natuurlijk had ik graag foutloos of een fractie sneller gereden'', vertelde Zoer. ,,Maar dit jonge paard heeft zeer goed gepresteerd en nu moet ik zuinig op hem zijn. Eigenlijk ben ik daarom ook wel blij dat ik die tweede ronde niet behoefde te rijden, want tweemaal diep gaan is voor zo'n jong paard best slopend.'' Zoer zegt dit seizoen voorzichtig te willen zijn, want dan heeft hij volgend jaar de beschikking over twee toppaarden.

Wim Schröder was door de bondscoach Bert Romp uit de ruiterequipe gehouden die afgelopen vrijdag met een zesde plaats teleurstellend acteerde in de super league. ,,Ik wilde andere combinaties bekijken in een landenwedstrijd om mij van hun kwaliteiten te overtuigen. Daarnaast was dit de eerste buitenwedstrijd van het seizoen voor Schröder met Berlin en wilde ik ze daaraan laten wennen. Het zou niet fair zijn deze combinatie, die het afgelopen jaar hele goede dingen heeft laten zien, gelijk voor de leeuwen te gooien'', verklaarde bondscoach Romp zijn beslissing.

Met zijn voortreffelijke prestaties op zaterdag en gisteren in een met toppers uit Duitsland en Frankrijk gevuld deelnemersveld lijkt Schröder een belangrijke stap te hebben gezet richting de Spelen van Athene. Omdat een topruiter ook in de toekomst over een toppaard moet beschikken brengt hij komend weekeinde jonge paarden uit in een wedstrijd te Wierden. ,,Als ik over vijf jaar nog bij de top wil behoren moet ik nu tijd steken in het opleiden van jeugdige talenten en dat kan alleen maar op de kleine wedstrijden'', lachte Schröder, die met ruim 25.000 euro aan gewonnen prijzengeld terugkeerde naar het Nederlandse Twente.

    • Jacob Melissen