Roeibond eert Rienks

Nico Rienks krijgt tijdens de Rotsee Regatta in juni de Thomas Keller Medal, één van de hoogste onderscheidingen van de wereldroeibond FISA. De medaille is bestemd voor oud-roeiers die na een uitzonderlijke loopbaan als actieve topsporter nog actief zijn in de roeisport.

Rienks is de eerste Nederlander die de prijs krijgt. De Noor Alf Hansen ontving in 1990 de eerste medaille. Inmiddels viel de eer ten beurt aan zestien roeihelden. Rienks was van 1984 tot en met 2000 deelnemer aan de Zomerspelen. Hij won tweemaal olympisch goud (1988 en 1996) en eenmaal olympisch brons (1992).

Met Ronald Florijn won hij olympisch goud in boordroeien én scullen, een prestatie die alleen de Brit Beresford leverde. Rienks verbeterde sinds 1996 driemaal het wereldrecord in de acht. Zijn record uit 1999 staat nog steeds.

    • Sybrand Treffers