Rel na schelden Van Gogh op leider AEL

Wat een discussie moest worden om verschillende culturen en opvattingen nader tot elkaar te brengen, mondde zaterdag uit in een rel, met filmregisseur Theo van Gogh in de hoofdrol. Van Gogh, die het gesprek zou leiden tussen D66-leider Boris Dittrich en Dyab Abou Jahjah noemde de leider van de Arabisch Europese Liga (AEL) ,,pooier van de profeet''. Van Gogh uitte zo zijn afschuw over het feit dat hij door Abou Jahjah was geweigerd als gespreksleider tijdens een debat over idealisme in een volle Stadsschouwburg in Amsterdam.

De uitlating van Van Gogh werd direct veroordeeld door een groot aantal bezoekers en aanwezige politici. Kamerlid Bert Koenders (PvdA) sprak zijn diepe verontwaardiging uit. Dittrich riep: ,,Wat ben jij een onbeschofte lul!'', meldt Van Gogh zelf op zijn website.

Tien minuten voor aanvang van de derde ronde van het debat waaraan Abou Jahjah en Dittrich zouden deelnemen, werd Van Gogh meegedeeld dat hij voor de AEL niet acceptabel was als gespreksleider. ,,Hij is niet objectief'', licht secretaris N. Elmaslouhi van AEL Nederland twee dagen later telefonisch toe. ,,Van Gogh laat zich regelmatig beledigend uit over de islam. Wat dan? Die neem ik niet eens in de mond, zo erg.''

Buiten de schouwburg zou een dreigende sfeer zijn ontstaan met wat duw- en trekwerk nadat Abou Jahjah en zijn aanhang de zaal hadden verlaten. Van Gogh meldt op zijn website dat Quote-hoofdredacteur Jort Kelder hem later vertelde dat een van de lijfwachten gezegd zou hebben: ,,We maken dat varken af.'' Van redacteur Yoeri Albrecht van Vrij Nederland, mede-organisator van het debat, zou Van Gogh hebben vernomen dat een AEL'er gezegd zou hebben: ,,We pikken 't niet meer van dat varken.''