PSV sluit net-niet-seizoen knullig af

PSV nam na de laatste thuiswedstrijd afscheid van de voorzitter, de manager, de assistent-trainer en een aantal spelers. Van Bommel en Kezman keken toe.

Mark van Bommel en Mateja Kezman stonden gebroederlijk naast elkaar in de erehaag die de blijvende PSV-spelers vormden voor hun vertrekkende collega`s. De 27-jarige aanvoerder en de 25-jarige topscorer van de club hebben weliswaar al maanden geleden aangegeven Eindhoven te zullen verlaten, maar vooralsnog staat het tweetal nog een seizoen onder contract bij de nummer twee van Nederland.

De kans dat ze echter net als voorzitter Harry van Raaij, manager Frank Arnesen, assistent-trainer Erwin Koeman, doelman Ronald Waterreus, linksbuiten Arjen Robben en verdediger Ernest Faber gisteren voor laatst bij een thuisduel aanwezig waren, schatte Kezman zelf op ,,99 procent zeker''. ,,Het is een beetje vreemd dat ik nu geen afscheid kon nemen'', sprak de spits na de 3-2 winst op ADO Den Haag. ,,Het was toch emotioneel om hier voor het laatst op het veld te staan. Dit is mijn tweede huis. Ik neem in de zomer nog wel afscheid van de supporters hier.''

Kezman was na het laatste fluitsignaal nu slechts een toeschouwer van de knullige afscheidsceremonie die PSV op de middenstip van het veld afwerkte. Voorzitter Van Raaij kreeg van de supporters een cheque van 20.000 euro voor de beenmergstichting en mocht vervolgens zelf de vertrekkende werknemers uitluiden. Van een emotionele gebeurtenis was geen moment sprake. De hoofdpersonen kregen een kort afscheidswoordje, een bosje bloemen en applaus van het publiek.

Het pijnlijkste moment van de middag volgde toen het de beurt was aan Waterreus, de doelman die na tien jaar zijn contract inleverde. ,,Sinds 1994 bij PSV, Ronald Koeman!'', schreewde de speaker door het stadion. Van de tribunes klonk gefluit. Direct daarop herstelde de man zijn fout, maar de schade was al aangericht. Terwijl Koeman in Amsterdam de kampioensschaal in zijn handen had, kreeg Waterreus een microfoon in de handen gedrukt. ,,Het is wel jammer dat ze na tien jaar nog mijn naam niet weten'', zei de doelman bedrukt. ,,Vandaag was ik voor de laatste keer de eerste keus. Jullie supporters zullen voor mij altijd de eerste keus blijven.'' Meer had de doelman na een decennium in dienst van PSV niet te melden.

Waterreus voelde zich een beetje opgelaten. Het liefst had hij afscheid genomen met een publiekswissel vlak voor tijd. Dan had hij nog een keer gezwaaid naar het publiek en de catacomben opgezocht hebben. Maar Waterreus mocht gisteren zijn eigen afscheid niet regisseren. ,,Wat overblijft zijn alleen maar warme herinneringen'', sprak de doelman die nog geen nieuwe club heeft.

De 33-jarige doelman stelde nadrukkelijk dat hij ,,geen seconde'' spijt heeft gehad van zijn besluit te stoppen bij PSV. Waterreus is van mening dat hij bij de Eindhovense club niet meer het beste uitzichzelf naar boven kan halen en is toe aan een nieuwe uitdaging. Zijn toekomst ligt mogelijk in de Major League Soccer in de VS. Waterreus had nog wel een tip voor de (nieuwe) clubleiding van PSV: ,,De club moet alleen spelers halen die echt een warm gevoel krijgen bij PSV. Maar dat is niet eenvoudig. Je kan Jaap Stam wel willen terughalen, maar als die naar AC Milan kan houdt het op. Misschien moet PSV volgend jaar maar gewoon een tussenjaar inlassen.''

Kezman, die tegen ADO Den Haag zijn 28ste doelpunt van het seizoen maakte, heeft geen zin in een tussenjaar. Hij vierde al tijdens de wedstrijd een beetje zijn eigen afscheidsfeestje. Tien minuten na rust mocht de nummer 9 van PSV van de strafschopstip uithalen in de `feestwedstrijd' die vrijwel nergens meer over ging. De international van Servië dacht met een stiftje à la de Tsjech Antonin Panenka de bal achter Dorus de Vries te werken. De doelman van ADO Den Haag kon de inzet echter eenvoudig keren met zijn linkerbeen.

Twee minuten later maakte Kezman op beelschone wijze zijn fout goed. Met de ADO-verdedigers Jan Paul Saeijs en Alberto Saavedra voor zich schoot hij de bal uit stand over De Vries het doel in. Voor de waarschijnlijk laatste keer liep Kezman zwaaiend met zijn shirt over het veld. En nog een keer wees Kezman met zijn duimen naar zijn naam op zijn shirt. ,,Dat deed ik toen ik hier kwam en ik vond het mooi om nog een keer te doen'', zei de spits die het liefste naar de Engelse premier league vertrekt.

Van Bommel beleefde in tegenstelling tot Kezman een kleurloos afscheid. De middenvelder houdt nog altijd rekening met de theoretische mogelijkheid dat hij in Eindhoven blijft, maar de kans daarop lijkt nihil. De captain van PSV sprak van een ,,net-niet-seizoen'' waarin de club de kans op de titel had verspeeld in de uitwedstrijd tegen Ajax. ,,Als we daar hadden gewonnen, waren we kampioen geworden.''

Nu vertrok de leider van PSV zonder prijs en zonder applaus met onbekende bestemming uit Eindhoven.

    • Koen Greven