President van Tsjetsjenië vermoord

Bij een bomaanslag in het stadion van de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny is gisteren de pro-Russische president van Tsjetsjenië, Achmad Kadyrov, gedood. De moord wordt gezien als een zeer zware tegenslag voor het Tsjetsjenië-beleid van de Russische president Poetin.

Vlak na een militaire parade ontplofte een landmijn die in het beton onder de hoofdtribune was verborgen. Kadyrov – zwaar gewond – stierf op weg naar het ziekenhuis. Bij de aanslag vielen talrijke doden en gewonden; over het juiste aantal lopen de lezingen uiteen: het centrale ziekenhuis van Grozny maakte melding van 24 doden en 46 gewonden, een Russische zegsman sprak van zes doden en 53 gewonden en de Tsjetsjeense regering hield het op 32 doden en 46 gewonden. Onder de doden zijn Choesein Isajev, voorzitter van de Tsjetsjeense Staatsraad, minister van Financiën Eli Isajev, een fotograaf van het persbureau Reuters, enkele lijfwachten van Kadyrov en een meisje van acht. De commandant van de Russische troepen in de noordelijke Kaukasus, generaal Valeri Baranov, bevindt zich nog in kritieke toestand in een ziekenhuis; hij verloor een been.

De landmijn was verborgen in het beton onder de hoofdtribune van het stadion, dat de afgelopen drie maanden is gerenoveerd. Bij die renovatie, die zaterdag werd voltooid, moet de bom zijn verborgen; vóór de parade van gisteren was het stadion vier keer minutieus doorzocht. Inmiddels zijn in Grozny vijf mensen gearresteerd wegens mogelijke betrokkenheid bij de aanslag. Negen mei, de dag van de overwinning in 1945, is Ruslands belangrijkste feestdag. Het is voor de Tsjetsjenen ook een symbolische dag, maar in negatieve zin: ze herdachten gisteren de deportatie van de hele bevolking van Tsjetsjenië in 1944; Stalin liet toen de Tsjetsjenen naar Centraal-Azië deporteren wegens hun vermeende collaboratie met de nazi`s.

De Russische president Poetin – die inmiddels premier Sergej Abramov van Tsjetsjenië tot interim-president heeft benoemd – prees gisteren Kadyrov als ,,een echte held'' en kondigde vergelding voor de aanslag aan. ,,Kadyrov is op 9 mei gestorven, op onze nationale feestdag, de dag van de overwinning, en hij is onoverwonnen gestorven'', aldus Poetin. Naast hem stond Kadyrovs zoon Ramdan, de leider van Kadyrovs veiligheidsdienst die in Tsjetsjenië berucht is wegens talrijke ontvoeringen van burgers en willekeurige executies.

Klap voor Poetin: pagina 4