President Chávez: 77 Colombiaanse coupplegers gepakt

De Venezolaanse veiligheidsdienst heeft 77 Colombiaanse paramilitairen gearresteerd die van plan zouden zijn geweest een staatsgreep te plegen tegen president Hugo Chávez, dan wel hem te doden.

Dat maakte de Venezolaanse president gisteren in zijn wekelijkse televisieprogramma bekend. Chávez beschuldigde de oppositie ervan de Colombianen ingehuurd te hebben. De boerderij waar de paramilitairen zich bevonden ten tijde van hun arrestatie is volgens de veiligheidsdienst eigendom van een lid van de oppositie. De Colombianen zouden zijn getraind door dissidente officieren uit het Venezolaanse leger.

Oppositieleiders noemde Chávez' beschuldiging een poging hen in diskrediet te brengen. ,,We verwerpen dit. We denken dat het een publiciteitsstunt is van de regering'', zo zei Jésus Torrealba van de overkoepelende oppositionele Democratische Coördinatie. Chávez zou volgens de oppositie de aandacht willen afleiden van de beslissende fase van een campagne om de president af te zetten. Binnen enkele weken zal duidelijk worden of de oppositie genoeg steun heeft gekregen voor het houden van een referendum over het presidentschap van Chávez. De oppositie beschuldigt hem van alleenheerschappij en wanbeleid en wil Chávez met het referendum dwingen tot aftreden.

Chávez zei dat de aanhouding van de Colombianen eveneens bewijs is dat Colombia de Venezolaanse oppositie steunt. Salavador Mancuso, de leider van de Colombiaanse paramilitaire beweging AUC ontkent dat zijn manschappen betrokken zijn bij een couppoging en beschuldigt van zijn kant Chávez van het geven van steun aan Colombiaanse guerrillabewegingen.

Ook de Colombiaanse regering ontkent ,,categorisch'' betrokken te zijn bij ,,enige vorm van destabilisatie'' in Venezuela, zo zei de ambassadeur in Caracas. President Uribe zei tevreden te zijn met de arrestaties. ,,Wat we nodig hebben is dat buurlanden helpen Colombiaanse criminelen, guerrillastrijders of paramilitairen te arresteren als die op hun grondgebied werken'', aldus Uribe.

President Chávez heeft de laatste jaren al vaker gezegd dat er een complot tegen hem wordt gesmeed. Hij beschuldigde onder meer de Verenigde Staten van betrokkenheid bij een 48 uur durende staatsgreep in april 2002.