Pentagon keurde harde aanpak goed

Het Amerikaanse ministerie van Defensie keurde vorig jaar een aantal fysiek en psychologisch zware methoden goed voor de ondervraging van de gevangenen op de marinebasis Guantánamo Bay.

Dat meldde de Amerikaanse krant The Washington Post zaterdag.

De krant meldt op gezag van anonieme militaire functionarissen dat de 595 vermeende Al-Qaeda- en Talibaanstrijders op de basis onder meer mogen worden gedwongen zich uit te kleden en uren achtereen te staan, onderworpen mogen worden aan constante luide muziek, hitte en felle lichten, en dat hun slaap mag worden onthouden. De zware methoden worden binnen het Pentagon gerechtvaardigd als een ,,militaire noodzaak''.

De krant citeert uit een document waarin twintig ondervragingsprocedures werden vastgelegd. De ondervragingstechnieken werden in april 2003 goedgekeurd. Iedere keer dat ze worden gebruikt – met name bij ,,oncoöperatieve'' gedetineerden - is toestemming nodig van hoge ambtenaren op het ministerie van Defensie en in enkele gevallen ook van minister Donald Rumsfeld.

,,We wilden een legale manier vinden om de druk op te voeren'', zo zegt een jurist die meehielp bij het opstellen van het document tegen de Washington Post. ,,We wilden iets meer vrijheid dan er is in een Amerikaanse gevangenis, maar geen marteling.'' Sommige technieken mogen alleen onder ,,medisch toezicht'' worden toegepast, en zouden ook goedgekeurd zijn voor gebruik in Irak. De voormalig commandant van Guantánamo Bay, Geoffrey Miller, adviseerde in augustus vorig jaar het Amerikaanse leger in Irak hoe de Iraakse gevangenen konden worden ondervraagd. Miller wordt de nieuwe bevelhebber van de Abu Ghraib-gevangenis.

Een woordvoerder van het leger bevestigde tegenover persbureau Reuters dat de lijst met ondervragingstechnieken bestond om ,,ervoor te zorgen dat we konden werken met de moeilijke gedetineerden''. Kolonel David McWilliams ontkende echter dat gevangenen gedwongen mochten worden zich uit te kleden. ,,Dat is nooit overwogen'', aldus McWilliams. De methodes zijn ,,in overeenstemming met internationaal recht en internationale ondervragingstechnieken''.

Het Pentagon zegt dat de methoden ,,streng worden gecontroleerd, beperkt zijn in duur en omvang, onregelmatig worden toegepast en per zaak worden goedgekeurd''. ,,Deze mensen zijn `illegale strijders' die op het slagveld zijn opgepakt en die kunnen bijdragen aan de informatieverzameling over gebeurtenissen waarbij meer dan 3.000 mensen zijn omgekomen'', aldus woordvoerder Bryan Whitman.

Begin vorige week werden twee soldaten die als bewaker werkten op Guantánamo Bay berispt voor het mishandelen van gevangenen. Een derde, die pepperspray zou hebben gespoten, werd vrijgesproken. Een woordvoerder van de militaire basis Guantánamo Bay sprak over incidenten.