Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

Partij van Chirac wil referendum

De UMP, de partij van president Jacques Chirac, is voor een referendum over de Europese grondwet. Een motie van die strekking is gisteren met bijna driekwart van stemmen aangenomen door de partij. Ook minister van Financiën, Nicolas Sarkozy, is voor. Sarkozy heeft president Chirac gevraagd om nog voor de Europese verkiezingen op 13 juni zijn standpunt te geven. Chirac noemt een besluit over een eventueel referendum ,,prematuur'' zolang onduidelijk is hoe die grondwet eruit komt te zien. De UMP heeft ook een motie aangenomen tegen toetreding van Turkije tot de Europese Unie. President Chirac herhaalde gisteren dat Turkije lid kan worden van de EU als het land aan strenge toelatingseisen voldoet.