Ophef over betaalde reis van CDA'ers

Drie CDA-Kamerleden zijn vanmorgen naar Taiwan vertrokken voor een vijfdaagse reis op kosten van de Taiwanese regering. De kosten voor meereizende partners betalen de kamerleden zelf.

Aanvankelijk hadden de CDA'ers geaccepteerd dat Taiwan ook voor hun echtgenotes zou betalen. Zaterdag hebben zij besloten dat alsnog te weigeren, nadat er ophef over ontstond door een bericht in de Volkskrant. De Kamerleden De Haan en Ormel betalen de kosten van reis en verblijf van hun echtgenotes aan Taiwan terug, aldus De Haan vanmorgen. Voor de drie Kamerleden zelf blijft Taiwan de kosten dragen. Het Kamerlid Haverkamp reist zonder partner mee.

Het is ongebruikelijk dat Kamerleden met partner reizen op kosten van andere landen. Voor De Haan, voorzitter van de Tweede Kamercommissie Buitenlandse Zaken, is het de tweede keer in een half jaar dat hij Taiwan met zijn echtgenote bezoekt. Bij het eerdere bezoek, vorig jaar oktober, zijn alle kosten door Taiwan betaald, erkent De Haan. Hij zegt toen te hebben aangeboden de reiskosten van zijn echtgenote te betalen, maar Taiwan zou dat hebben geweigerd. Na de commotie zaterdag heeft hij de eigen bijdrage ,,als voorwaarde gesteld'', aldus De Haan vanmorgen. Ormel en Haverkamp maken deze week hun eerste reis naar Taiwan

Nederland onderhoudt geen officiële betrekkingen met Taiwan, dat door China wordt beschouwd als opstandige provincie. Daarom ligt de reis extra gevoelig.

In januari bezocht PvdA'er Douma Taiwan, ook op kosten van dat land. In oktober reisden de Kamerleden Wilders en Weekers (VVD) geheel op kosten van Taiwan naar dat land. Ook voor hun echtgenotes werd de reis betaald. Zij hebben de reis als ,,zakelijk bezoek'' laten registreren in het verplichte reizenregister van de Tweede Kamer.

De Haan heeft dat niet gedaan. ,,Ik heb het wel opgegeven'', zei hij vanmorgen. De griffie van de Tweede Kamer laat weten deze opgave ,,niet ontvangen'' te hebben. Het opgeven van reizen op uitnodiging van derden is voor Kamerleden verplicht, maar op het niet naleven daarvan staat geen sanctie. Het Kamerlid Van Baalen (VVD) was in 2002 in Taiwan om een hoge onderscheiding van de Taiwanese president te ontvangen. Ook deze reis staat niet in het register.

Uit overzichten van het reizenregister vanaf 2001 blijkt dat Kamerleden ook onder meer reizen laten betalen door de Amerikaanse ambassade en de NAVO. Volgens integriteitsdeskundige Hans van der Heuvel, hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, is het ,,foute boel'' dat Kamerleden op kosten van anderen reizen. Van der Heuvel wijst er op dat bij verschillende lagere overheden, zoals de gemeente Amsterdam, uitnodigingen alleen geaccepteerd mogen worden als de werkgever betaalt. Dat juist Kamerleden zich daar niet aan houden en dat ook te rechtvaardigen vinden, noemt hoogleraar Van der Heuvel ,,een slecht moreel signaal aan de samenleving''.