Onderzoekers kapen pc van Shell-topman

Jeroen van der Veer, topman van de Koninklijke/Shell Groep, is de afgelopen maanden diverse malen ondervraagd door de onderzoekers van het Amerikaanse advocatenkantoor die het interne onderzoek binnen het energieconcern uitvoerden. De onderzoekers gingen ver: terwijl Van der Veer elders vertoefde haalden de onderzoekers de harde schijf uit zijn pc en namen zij diverse stukken uit zijn dossiers mee.

Dat vertelde Van der Veer gisteren in het televisieprogramma `Buitenhof'. Het diepgaande onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de commissarissen van Shell en was het gevolg van de neerwaartse bijstelling van de olie- en gasreserves in januari.

De bijstelling leidde tot het ontlag van productiechef Walter van de Vijver en de Britse topman sir Philip Watts. Van der Veer volgde Watts in maart op, ondanks uitgelekte emails waarin werd gesuggereerd dat ook de Nederlander zou hebben geweten van de onjuiste reserves, net als zijn oud-collega`s. Van der Veer zei gisteren dat hij intensief was onderzocht en dat hij verschillende keren sprak met de onderzoekers. ,,Dat noemen ze een interview, maar het waren meer ondervragingen'', aldus Van der Veer. Het onderzoek werd in april afgerond en de commissarissen spraken na deze afronding opnieuw hun vertrouwen uit in Van der Veer.

Shell wordt nog steeds achtervolgd door de bijstelling. Afgelopen vrijdag werd bekend dat twee Amerikaanse pensioenfondsen uit Pennsylvania gaan optreden als leiders van de diverse rechtszaken die aandeelhouders tegen Shell hebben aangespannen. Het zijn het State Employees Retirement System en het Public School Employees Retirement System.