Maradona nu psychiatrisch patiënt

Niemand wilde hem hebben maar na een lange zoektocht is Maradona opgenomen in een psychiatrische inrichting voor verslavingsziekten.

De Argentijnse voormalige voetballer Diego Armando Maradona is gisteren vanuit het ziekenhuis waar hij behandeld werd voor hart- en longproblemen overgebracht naar een gesloten psychiatrische afdeling in een buitenwijk van de hoofdstad Buenos Aires. Het plan is om hem te onderwerpen aan een mogelijk achttien maanden durende behandeling die erop is gericht Maradona definitief van een al vijftien jaar durende cocaïneverslaving af te helpen.

De familie van Maradona – zijn twee minderjarige dochters, ex-vrouw Claudia Villafañe en zijn hoogbejaarde ouders – en zijn lijfarts Alfredo Cahe waren de afgelopen dagen bezig met een wanhopige speurtocht naar een kliniek gespecialiseerd in verslavingsziekten die Maradona wilde opnemen. Maar niemand leek de grillige vedette te willen huisvesten. Probleem is dat de sportheld tot nu toe alleen met zware verdovingsmiddelen in bedwang kon worden gehouden. In het ziekenhuis waar hij tot gisteren verbleef, heeft Maradona herhaaldelijk scènes gemaakt omdat hij terugwilde naar het Argentijnse buitenverblijf waar hij kon golfen en feesten.

Volgens de Argentijnse medische specialisten die zich in de nationale pers over het geval Maradona uitspreken, kan de 43-jarige ex-voetballer – die drie weken geleden instortte – alleen overleven als hij radicaal wordt geïsoleerd van het sociale milieu waarin hij zich beweegt. Maradona weet zich omringd door een louche groep fuifnummers en drinkebroers die golfend, feestend en vleesbradend de dagen met hem stukslaan. Maradona zelf had te kennen gegeven terug te willen naar Cuba waar hij al sinds 2000 wordt behandeld en waar hij een 19-jarige, inmiddels zwangere vriendin heeft. De Cubaanse regering zou bereid zijn een vliegtuig naar Argentinië te sturen om de sporter op te halen.

Juridisch probleem is dat Maradona niet zonder meer onder curatele kan worden gesteld. Hij is niet ontoerekeningsvatbaar. Zijn ex-vrouw heeft alleen enige zeggenschap omdat ze de voogd is van hun kinderen. De vader van Maradona is zelf deze maand eveneens opgenomen met hartproblemen.

De familie van Maradona wil Diego het liefst zo ver mogelijk verwijderd van het hysterische Argentinië laten behandelen. De voetballer wordt sinds hij in maart terugkwam naar Argentinië – het land dat hij in 1986 wereldkampioen maakte – vrijwel continu gevolgd door tientallen journalisten en duizenden fans. Alle bewegingen worden vastgelegd en zijn niet zelden openingsnieuws. Maradona heeft de afgelopen weken af en toe interviews gegeven en van tijd tot tijd reed hij met zijn golfkarretje naar het hek van de boerderij waar hij verbleef om postende journalisten te woord te staan. Het hoogst geheime nieuwe onderkomen van Maradona lekte gisteren binnen tien minuten uit en op televisie waren al beelden van de hoofdpersoon op een brancard te zien, gefilmd door de achterruit van de ambulance.

De familie is op zoek geweest naar een kliniek in de VS, maar aan dat land heeft Diego – bevriend met de Cubaanse leider Fidel Castro – een hartgrondige hekel.

Het is onduidelijk hoe de psychiatrische kliniek waar Maradona nu verblijft, denkt de beroemde patiënt te kunnen vasthouden. Twee weken geleden ontsnapte Maradona tegen de zin van de behandelend geneesheren aan zijn ziekenhuisbed en vertrok hij weer naar zijn vrienden. Een herhaling is niet denkbeeldig.

    • Marcel Haenen