Kunstwereld Amsterdam boos over subsidie-advies

Culturele instellingen in Amsterdam reageren afwijzend op het advies van de Amsterdamse kunstraad, dat vandaag officieel is gepubliceerd. De raad adviseert onder meer de subsidies van 23 instellingen stop te zetten voor de periode 2005-2008.

,,Het is een idioot advies, en nergens op gestoeld. De argumenten slaan nergens op'', zegt directeur Theu Boermans van de Theatercompagnie. Deze toneelgroep raakt de subsidie van een half miljoen euro kwijt, als het aan de raad ligt. De raad meent dat de samenwerking met het Compagnietheater mislukt is, maar volgens Boermans is dat onzin: ,,De raad is slecht ingelicht, het is van de pot gerukt. We laten het hier niet bij zitten.''

Directeur Arthur Sonnen van het Theaterfestival is ook ontevreden. Het festival is eerder al gekort door het Rijk en dreigt nu de gemeentesubsidie te verliezen. ,,Ik heb het festival al twee keer bij de poort van de hel weggehaald, nu moet ik het uit de hel halen. We zijn achttien jaar geleden niet begonnen om nu te zeggen `laat maar zitten','' zegt Sonnen. In het advies staat volgens haar een `onwaarheid' doordat de raad uitgaat van bezoekersaantal van 5000. De raad vergeet volgens Sonnen dat het Theaterfestival een samenwerking is tussen Nederland en Vlaanderen. ,,Als de raad het over de totale begroting heeft moet ook de totale bezoekersaantallen genomen worden.''

Wethouder Belliot (Cultuur) wil nog niet ingaan op de kritiek van de Kunstraad, die bezwaar heeft tegen de vier miljoen euro extra bezuinigingen. Haar woordvoerder zegt: ,,Die vier miljoen wordt een bezuiniging genoemd, maar dat is het verkeerde woord. Het geld wordt niet onttrokken aan de kunst- en cultuursector, maar anders besteed dan de Kunstraad graag ziet.''