Jazzgitarist Barney Kessel (80) overleden

De jazz-gitarist Barney Kessel is donderdag op 80-jarige leeftijd overleden in zijn huis in San Diego, Californië als gevolg van een langdurige ziekte, zo schreef The New York Times zaterdag. Barney Kessel was een uitnemend solist die samenwerkte met grootheden als Charlie Parker, Billie Holiday en Art Tatum. Hij speelde niet meer sinds hij in 1992 een hersenbloeding had als gevolg van een hersentumor. Barney Kessel, geboren op 17 oktober 1923, begon zijn professionele carrière op 14-jarige leeftijd in een orkest waarin hij de enige blanke was. Beïnvloed door Charlie Christian ontwikkelde hij een eigen stijl. In 1942 ging hij naar Los Angeles, waar hij speelde in een orkest dat werd geleid door Chico Marx, een van de beroemde Marx Brothers. Hij werkte met Artie Shaw, Charlie Barnet, Benny Goodman en Oscar Peterson. Kessel werd vaak gevraagd voor studiosessies, concerten en tournees, zoals van Jazz at The Philharmonic. Ook vormde hij met Herb Ellis en Charlie Byrd de groep `Great Guitars', die optrad tot in de jaren '80.