Het Beeld

Elke zondagmiddag laat de VPRO zien hoe je met een kleine redactie en bescheiden budget, maar wel passie, bezieling en kennis van zaken een voortreffelijk rechtstreeks sportmagazine kunt maken. (Wachten op) Holland Sport, gepresenteerd door Feyenoordfanaat Wilfried de Jong en Ajaxsupporter Matthijs van Nieuwkerk, is zelfs interessant voor niet-sportliefhebbers en zou dus als model kunnen dienen voor het dagelijkse NPS-cultuurmagazine TV3, waarvan Van Nieuwkerk toevallig ook een van de anchormen is.

De uitzending van gisteren was de beste tot nu toe, een aaneenschakeling van goed gekozen en uitgewerkte hoogtepunten. Nadat De Jong Van Nieuwkerk had gefeliciteerd met het kampioenschap van Ajax, traden de drie auteurs Joost Zwagerman, Arthur Japin en Ronald Giphart aan, die elk een deel voordroegen van de tekst die ze schreven voor het fotoboek Jongensdromen, over een voetballer van het Nederlands elftal naar keuze. Boven hun hoofd hing een levensgrote foto van hun speler, halfnaakt in slapende toestand: respectievelijk Wesley Sneijder, Frank de Boer en Ruud van Nistelrooij. Zwagerman had bovendien zijn beide zoontjes meegenomen, die hun boeken met voetbalplakplaatjes lieten zien.

Daarna volgde een grotendeels gelukt interviewexperiment. De stoppende bokser Don Diego Poeder sprak zichzelf toe in de spiegel, te beginnen met de opgedragen zin: ,,Ik zie een man die...''. Af en toe fluisterden Van Nieuwkerk en De Jong hem een vraag toe, zonder de narcistische monoloog te verstoren.

Hoogtepunt van deze uitzending was het gesprek op de massagetafel met Feyenoordspeler Leonardo. De Braziliaanse pechvogel moest huilen, direct aan het begin, toen hij werd geconfronteerd met videobeelden van de zoveelste blessure die hem aan de kant houdt. Het is al een intieme aangelegenheid, zo'n interview met alleen een handdoek om, maar nu werd het nog echter, door de ideale reactie van De Jong, die Leonardo bemoedigde, zonder te slijmen of de emotie uit te melken. Prachtige televisie, met voorin de close-up van het kale achterhoofd van de interviewer, en daarachter die breekbare liggende reus.

Nieuws was er ook nog. Het liefdadigheidsproject Jongensdromen, waarvan de opbrengst bestemd is voor de stichting Spieren voor Spieren, dreigt op het laatste moment gesaboteerd te worden. Initiatiefnemer Lucas Mol en fotograaf Jaap Vliegenthart vertelden dat ze geconfronteerd zijn met een gerechtelijke procedure van de KNVB, om te verhinderen dat het boek uitkomt. De reden is niet helemaal duidelijk; de redactie had van de spierziektestichting gehoord dat de spelersvrouwen er tegen zijn. Ze zouden van mening zijn dat hun mannen al aandacht genoeg krijgen, en niet ook nog eens als pin-up in de boekhandel hoeven te liggen.

Ik dacht altijd dat in sportprogramma's saaie mannen in regenjassen in slecht Nederlands clichés debiteren. Zo moeten veel mensen denken dat kunstprogramma's vervelend zijn. Het is alleen waar als de makers eigenlijk niet van sport of kunst houden.

    • Hans Beerekamp