Gids Spanje als verdachte verhoord

De gids van het Nederlandse wandelgezelschap waarvan afgelopen week in Sierra Nevada drie deelnemers om het leven kwamen wordt waarschijnlijk vervolgd wegens dood door schuld.

De Nederlandse vrouw werd afgelopen zaterdag door de politie verhoord als verdachte van drie doden door onvoorzichtigheid. Na een nader getuigenverhoor van de overlevenden van de groep, dat deze middag wordt afgerond in een rechtbank nabij Granada, zal de onderzoeksrechter besluiten of strafrechtelijke vervolging zal worden ingesteld.

Het onderzoek naar het instellen van een strafrechtelijke procedure werd ingesteld nadat duidelijk werd dat de vrouwelijke gids een aantal expliciete waarschuwingen over het slechte weer boven op de berg in de wind had geslagen. Afgelopen dinsdag had zij contact met de opzichter van een berghut voor het maken van een reservering voor de overnachting de volgende dag. Deze raadde haar af de tocht te ondernemen vanwege de harde wind en lage temperaturen die werden voorzien.

Nadat de gids volhardde in haar voornemen de berg te bestijgen, raadde de opzichter haar een makkelijk toegankelijke route aan via het bergdal. Ook deze aanbeveling werd niet gevolgd. De groep bleek evenmin over enige uitrusting te beschikken dat ze had kunnen beschermen tegen het zware weer in de bergen, waar de wind afgelopen woensdag snelheden van 140 kilometer per uur bereikte. Niet alleen waren de deelnemers veel te licht gekleed, evenmin beschikte zij over adequaat schoeisel of zaklampen.

Tijdens de tocht keerden twee van de elf deelnemers na twee uur wandelen om, nadat de harde wind en de hoge sneeuw het wandelen steeds moeilijker had gemaakt. Zij beschuldigden de gids van onverantwoordelijk gedrag. De rest van de groep bleef evenwel de gids volgen.

Twee vrouwen van 55 respectievelijk 69 jaar zouden in de loop van de avond uitgeput achter zijn gelaten op de route en door onderkoeling zijn overleden. Een 52-jarige man overleed door onderkoeling in de vroege ochtend van de volgende dag toen de rest van de groep door reddingswerkers naar de berghut was gebracht.

Vanochtend rond halfelf begon het getuigenverhoor van de acht wandeltoeristen en de gids door een onderzoeksrechter. Naar verwachting zullen de verhoren tot twee uur in de middag voortduren.

Na afloop zal de rechter beslissen of een strafrechtelijke procedure wordt ingesteld. In dat geval zal tevens een besluit worden genomen over voorlopige detentie, al dan niet met een mogelijke borgsom en een meldingsplicht voor de verdachte. Naar verwachting zullen de wandeltoeristen na het verhoor terug kunnen keren naar Nederland.