Gehucht in Groningen eert Pantani

In het Groningse Zandberg werd zaterdag een eredienst gehouden voor Pantani.

De Italiaan Marco Pantani werd in februari van dit jaar dood aangetroffen in een hotel in Rimini. De 49 inwoners van het Groningse gehucht Zandberg voelen zich sinds 2002 verbonden met de Italiaanse wielerronde, toen de start van de Giro plaatsvond in de stad Groningen. `Zandbergia' was destijds de eerste plaats waar renners bonificatieseconden konden verdienen. De eredienst in het kerkje van Zandberg werd zaterdag georganiseerd door het comité dat twee jaar geleden het gehucht aankleedde voor de doorkomst. Een van de tachtig aanwezigen bij de plechtigheid was Dick Heuvelman, sportjournalist bij het Dagblad van het Noorden die in 2002 de start van de Giro naar Groningen haalde.

Vanwaar de herdenking?

Heuvelman: ,,Wim Mensen, de initiatiefnemer, bracht Pantani in 1998 met zijn auto van een kermiskoers in Surhuisterveen naar vliegveld Eelde. Sindsdien volgde hij Pantani met meer dan normale interesse. Zandberg wil het Bartlehiem van de Nederlandse wielersport worden, door ieder jaar iets te organiseren tijdens de start van de Giro. Vorig jaar werd ik benoemd tot ereburger, dit jaar was het de eredienst voor Pantani.''

Hoe heeft u de eredienst ervaren?

,,Ik vond het een stijlvolle bijeenkomst. De dienst werd geleid door pastoor Jaring de Wolff van de Sint Joseph-parochie. De kerkgangers liepen onder een erehaag van jeugdrenners van wielervereniging Emmen. Aan het hek hingen twee fietsen. De gele trui van Pantani lag op het altaar en de kerk was versierd met de Italiaanse driekleur en roze tinten van de Giro. Er werden beelden vertoond en er werd gebeden. Pastoor De Wolff en voorzitter Joop Atsma van de KNWU stonden stil bij zijn dood. Na afloop ging het gezelschap naar de kroeg om de dienst af te blussen.''

Wat is het belang van een Nederlandse herdenking van Pantani?

,,Het past wel in de nasleep van de start van de Giro in Groningen. Zandberg doet er meer aan dan de stad Groningen. Er zijn plannen een wielerronde van Zandberg in ere te herstellen. In Italië is ook aandacht besteed aan de herdenking. La Gazzetta dello Sport had een bericht over de Nederlandse eredienst voor Pantani.''