Fraude met herstel maagdenvlies

Gynaecologen frauderen met declaraties voor hersteloperaties van het `maagdenvlies'. Zij brengen de kosten van de ingreep, die niet door het ziekenfonds mag worden vergoed, toch bij het fonds in rekening door hiervoor nummer en naam van een andere operatie te gebruiken.

Volgens het nationale tarievenbureau CTG plegen de medisch specialisten door deze handelwijze een `economisch delict'. Het CTG wil dat de hersteloperaties als zodanig worden geregistreerd en gedeclareerd, zodat ook duidelijk wordt hoe vaak de ingreep wordt uitgevoerd. Volgens voorzichtige schattingen gaat het om vele honderden operaties per jaar.

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) wil dat zorgverzekeraars de declaraties beter controleren. Hij vindt, net als zijn voorgangers, dat de ingreep ook niet in het pakket thuishoort omdat deze medisch niet noodzakelijk is.

De operaties worden uitgevoerd bij moslimvrouwen die willen verbergen dat zij geen maagd meer zijn. Velen vrezen uitstoting uit de familie als duidelijk wordt dat zij al voor het huwelijk zijn ontmaagd. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie declareren de artsen onder een andere code, om daarmee patiënten, veelal moslimvrouwen, geheimhouding te verzekeren. ,,Dan kan je het niet open en bloot declareren'', aldus een woordvoerder. ,,Dat de verzekering ervoor betaalt, moet je maar op de koop toe nemen.'' Overigens gaan de rekeningen bij ziekenfondspatiënten altijd rechtstreeks van de behandelaar naar het ziekenfonds.