Degradatiestrijd in eredivisie nog altijd onbeslist

De strijd tegen rechtstreekse degradatie ligt nog helemaal open in de eredivisie. Hekkensluiter Volendam speelde met 1-1 gelijk tegen NEC en heeft met nog een duel te gaan een punt achterstand op Vitesse, dat met 2-0 verloor van Roda JC. Na het doelpuntloze gelijkspel tegen Willem II is ook FC Zwolle nog niet zeker van een plaats in de nacompetitie.

Zwolle wacht volgende week nog een duel met Feyenoord in De Kuip. Volendam (thuis tegen RBC) en Vitesse (thuis tegen FC Utrecht) hebben op papier een minder lastig slotduel voor de boeg en kunnen Zwolle alsnog passeren op de ranglijst en via de nacompetitie degradatie ontlopen.

Coach Sturing van Vitesse volgde het gestuntel van zijn ploeg tegen Roda JC hoofdschuddend. ,,We zijn bewust een dag eerder naar Kerkrade afgereisd om de ploeg optimaal voor te bereiden op de wedstrijd. Dan verwacht ik dat de spelers er vanaf de eerste minuut invliegen. Het was onbegrijpelijk hoe slap en zwak we begonnen. Pas na rust kwam er beleving in het team. Maar toen was het al te laat. Het is iedere keer net niet'', mopperde Sturing.

Vitesse heeft deelname aan de nacompetitie in eigen hand. ,,Maar dat zal nog lastig genoeg worden'', verzuchtte Sturing. ,,Ik sluit zelfs niet uit dat we zondag toch nog rechtstreeks degraderen. Er zit zoveel spanning op de groep, dat zal komende week alleen maar meer worden. En in de nacompetitie zijn wij de te kloppen ploeg. Geloof maar dat de clubs uit de eerste divisie jacht op ons gaan maken.''

FC Zwolle heeft in de laatste competitieronde tegen Feyenoord minimaal een punt nodig om, ongeacht de prestaties van de concurrentie, de nacompetitie te bereiken. De ploeg van trainer Spijkerman heeft twee punten meer en een veel beter doelsaldo dan Volendam. FC Zwolle bleef tegen Willem II op een gelijkspel steken na een gemiste strafschop van uitblinker en aanvoerder Van der Haar.

Een pijnlijke misser aangezien Zwolle bij winst Volendam op een onoverbrugbare achterstand had gezet. Nu wacht een loodzware opgave in De Kuip, waar Feyenoord er volgens Spijkerman alles aan zal doen om het afscheid van trainer Van Marwijk glans te geven met een zege. Bovendien treft zowel Volendam als Vitesse met respectievelijk RBC en bekerfinalist FC Utrecht een tegenstander die niets meer te winnen of verliezen heeft.

Trainer Steur van Volendam betreurde de gemiste kansen op de winst bij NEC. Steur heeft nog één duel om aan te tonen dat de eerder dit seizoen ontslagen Wisman ten onrechte kritiek op de Volendamse beleidsmakers leverde. De Amsterdamse trainer beweerde dat Volendam met het huidige spelersmateriaal direct zou degraderen.

Gerard en Dennis de Nooijer worden komend voetbalseizoen weer herenigd. De Zeeuwse tweeling (35) heeft gisteren een contract voor een jaar getekend bij eerstedivisieclub FC Dordrecht. Verdediger Gerard, die onder contract stond bij Feyenoord, en aanvaller Dennis speelden eerder al samen bij Sparta en Heerenveen.