De `Zwarte Madonna'

De even gevierde als controversiële Zuid-Afrikaanse popster Brenda Fassie, die zondag op 39-jarige leeftijd overleed in een ziekenhuis in Johannesburg, was de `diva van de Afrikaanse pop', `The Queen of Kwaito' en de `Zwarte Madonna' van de townships, waarin ze haar roots had. Fassie, die met haar krachtige stem en enorme energie op het podium uitgroeide tot dè popzangeres van heel Afrika, was twee weken geleden opgenomen met hart- en ademhalingsmoeilijkheden. De Zuid-Afrikaanse president Mbeki en zijn voorganger Nelson Mandela kwamen naar haar ziekbed. Vrijdag maakte haar familie bekend dat ze in coma lag.

Altijd was de extraverte en charismatische Brenda Fassie nieuws op de roddelpagina's met haar opvallende, shockerende, wilde en grillige gedrag, haar woedeuitbarstingen, haar alcoholmisbruik, haar verhalen over talrijke sexrelaties met mannen en met vrouwen. Ze was de `bad girl of South African pop'. Toen ze in 2002 in de Zanzibar Club in Washington optrad en tijdens haar frenetieke dansen haar borsten plotseling uit haar jurk vlogen, pakte ze die beet en wees ermee naar het publiek: ,,Dit is Afrika!''

The New York Times verklaarde Fassie voor de westerse wereld in Amerikaanse termen: flirten met drugs en zelfmoord zoals Kurt Cobain, en het tonen van maf moederlijk gedrag, zoals Bette Midler.

Brenda Fassie werd in 1964 geboren in Langa bij Kaapstad. Haar moeder, die een zoon had verwacht, moest plotseling een naam verzinnen en noemde haar naar de Amerikaanse zangeres Brenda Lee. Al op vierjarige leeftijd vorma Brenda Fassie haar eerste zanggroep, aangemoedigd door haar moeder, een pianiste. Als 14-jarige ging Brenda Fassie naar Soweto, waar ze als invalster bij een concert onmiddellijk opviel en al snel furore maakte. Brenda Fassie werd lokaal bekend en geliefd door het zingen over de ellende van het dagelijks leven tijdens de Apartheid, zoals in Too late for mamma en groeide uit een superster, die erg genereus was en soms zoveel geld weggaf dat ze zelf niets meer had.

    • Kasper Jansen