Congres VS krijgt verdere foto's foltering

Het Amerikaanse Congres krijgt alle nog niet vrijgegeven foto's te zien van Iraakse gevangenen die door Amerikaanse militairen worden mishandeld. Dat heeft de voorzitter van de Senaatscommissie voor de Strijdkrachten, de Republikeinse senator John Warner, gisteren bekendgemaakt. Andere Congresleden riepen de regering van president George Bush tegelijk op de foto's zo snel mogelijk openbaar te maken.

Publicatie van foto's van foltering en seksuele vernedering van Iraakse gevangenen in de Abu Ghraib gevangenis bij Bagdad hebben tot internationale ophef en veroordelingen geleid en tot oproepen tot het aftreden van minister van Defensie Donald Rumsfeld. In een getuigenis voor het Congres verklaarde Rumsfeld afgelopen vrijdag dat er meer van dergelijke foto's waren dan de gepubliceerde, en ook videobeelden. ,,Ik vrees dat die nog erger zullen zijn'', aldus Rumsfeld in het Congres.

Senator Warner zei gisteren dat het Pentagon de Congresleden de overige foto's achter gesloten deuren te zien zal geven. Hij verklaarde de voorgaande dag de verzekering te hebben gekregen dat ,,alle nieuwe foto's door de advocaten [van het Pentagon] worden bestudeerd, enzovoorts, en aan het Congres worden beschikbaar gesteld''.

Warner zei echter nog niet te kunnen zeggen wanneer ze zullen worden gepubliceerd. De cd-roms waarop de foto's zijn opgeslagen zijn vooralsnog als topgeheim geclassificeerd, zei hij tegenover de Amerikaanse televisiezender NBC.