Chocolade tricolore

Jaren geleden at ik in een landelijk hotelletje in Bourgogne een van de lekkerste chocoladetoetjes die ik ooit heb gegeten. Na lang proberen heb ik nu een recept gevonden dat er veel op lijkt en dat heel makkelijk te maken is.

Hak de chocolade in kleine stukjes met een koksmes of in een keukenmachine en doe de stukjes in drie verschillende kommen. Hak als u een keukenmachine gebruikt eerst de witte, dan de melkchocolade en ten slotte de pure chocolade zodat u het hakmes en de kom na het fijnhakken niet elke keer hoeft schoon te maken.

Giet de slagroom in een pan en breng hem op een matig vuur tegen de kook aan. Giet 3 deciliter van de hete slagroom bij de pure chocolade, 2,5 deciliter bij de melkchocolade en 2 deciliter bij de witte chocolade. Roer de chocolademengsels alledrie glad. Laat ze op kamertemperatuur komen, roer ze nog even door en dek elke kom af met plasticfolie. Zet de kommen met gesmolten chocolade 2 tot 2 uur in de koelkast. De chocolademengsels moeten wel dik, maar niet gestold zijn.

Bekleed intussen een springvorm van 22 centimeter doorsnee met plasticfolie en zorg dat er een centimeter of 5 over de rand hangt.

Neem de kom met het pure-chocolademengsel uit de koelkast en klop met een elektrische handmixer tot zachte pieken. Schep het mengsel over in de met folie beklede vorm, strijk de bovenkant glad uit en dek de vorm af met plasticfolie. Zet de vorm circa 10 minuten in het vriesvak om het chocolademengsel iets stevig te laten worden. Klop dan het melkchocolademengsel tot zachte pieken en schep het op het pure chocolademengsel. Dek de vorm weer af en zet weer circa 10 minuten in het vriesvak. Klop ten slotte het witte-chocolademengsel tot zachte pieken, schep op de melkchocolade en strijk het glad uit. Dek de vorm strak af met plasticfolie (gebruik eventueel een elastiekje om de folie op zijn plek te houden) en zet een nacht in het vriesvak. Neem de terrine 15 minuten voor het serveren uit de diepvries. Snijd in punten en dien op. Restjes kunt u in plasticfolie wikkelen en tot een paar maanden in de diepvries bewaren.

Voor 10 tot 12 personen:

220 gram pure of extra bittere chocolade

200 gram melkchocolade

150 gram witte chocolade

7,5 deciliter slagroom

Morgen: Paté di tonno

    • Kim Maclean