Cannes in gevaar door arbeidsconflict

De Franse minister van Cultuur Renaud Donnedieu de Vabres heeft vandaag, twee dagen voor de opening van het filmfestival in Cannes, de sociale partners opgeroepen het conflict met de 'intermittents' op te lossen.

De intermittents, tijdelijke contractanten in de culturele sector, dreigen met acties tegen het festival. Afgelopen vrijdag hielden zij al enkele uren het transport van films, per vrachtauto, van Parijs naar Cannes tegen. De 57ste editie van het wereldberoemde festival wordt gehouden van 12 tot 23 mei.

De intermittents voeren al bijna een jaar actie tegen een door de regering-Raffarin ingevoerde wijziging van hun werkloosheidsregeling, die jaarlijks met een tekort van 800 miljoen euro kampt. Vorige zomer werden door de acties tal van festivals afgelast, waaronder het beroemde theaterfestival van Avignon en het operafestival in Aix-en-Provence.

Contractanten hebben na drie maanden werken een vol jaar recht op een uitkering. Al lang wordt dat als te riant ervaren. Daarbij wordt algemeen erkend, dat er op grote schaal misbruik van de regeling wordt gemaakt, door de intermittents zelf, maar ook door de werkgevers. De hervorming behelst een, overigens geringe, verkorting van de uitkeringsperiode en maatregelen tegen misbruik.

Vorige week stelde Donnedieu de Vabres een verzachting van de wijziging voor, met een fonds van 20 miljoen euro, waarmee `schrijnende' gevallen geholpen kunnen worden. De eis van de intermittents – terugdraaien van de hervorming van de regeling – willigde hij niet in. Verder overleg moet volgens de minister plaatshebben tussen de werkgevers en werknemers beheerde uitkeringsinstantie Unedic en de betrokkenen.

Vakbonden en vertegenwoordigers van de sector deden de voorstellen onmiddellijk af als ,,onvoldoende maatregeltjes'' en stelden acties in Cannes in het vooruitzicht. Premier Raffarin gooide vorige week olie op het vuur door te zeggen dat Frankrijk ,,een parlementaire democratie [is] en geen chantage-democratie''. Hij zei te hopen dat de intermittents het festival van Cannes niet ,,in gijzeling'' zouden nemen.

Niet alleen de contractanten reageerden fel op zijn uitlatingen, maar ook leden van het speciale parlementaire `voortgangscomité', dat de kwestie volgt. Daarin zitten ook leden van Raffarins eigen UMP, die stelden dat niet de intermittents maar de premier het filmfestival in gijzeling neemt door zijn weigering de hervorming ongedaan te maken.

Véronique Cayla, algemeen directeur van het filmfestival van Cannes, zei vorige week een afgelasting ,,geheel en al uitgesloten'' te achten. Zij verweet de media incidenten als het tijdelijk tegenhouden van de filmtransporten op te blazen. Ze is in gesprek met vertegenwoordigers van de intermittents, die een dagelijks `podium' en gelegenheid tijdens de openings- en slotceremonie eisen om hun protest kracht bij te zetten. Het festival zelf, dat 1500 medewerkers telt, maakt geen gebruik van intermittents. Een ander pikant detail is dat Jean Voirin, algemeen secretaris van de vakbond CGT die de acties coördineert en op touw zet, tevens bestuurslid is van het filmfestival.

    • Pieter Kottman