Brug verdwenen

De brug is weg. Een jaar of dertig geleden werd over de drukke Meerzichtlaan in Zoetermeer een voetgangersbrug aangelegd. Een veilige en rechtstreekse verbinding tussen een woonbuurt en het winkelcentrum en treinstation Meerzicht. Twee weken geleden is deze Waterbrug gesloopt. De vraag is nu of dat erg is.

Wie een middag staat te kijken naar het oversteken der voetgangers, krijgt niet de indruk dat de loopbrug node wordt gemist. Passanten kruisen lachend de doorgaande weg, links en rechts kijkend naar het autoverkeer, een ogenblik pauzerend op de vertrapte middenberm. Geen probleem, zeggen ze. Pakweg veertig meter verder ligt een zebrapad, ter hoogte van een rotonde. Dat wordt massaal genegeerd, de mensen hebben geen zin om daarvoor om te lopen. Vinden ze ook niet nodig. De Meerzichtlaan is na een reconstructie veiliger geworden.

De betonnen voetgangersbrug maakte deel uit van een stedenbouwkundig concept. De woonstraten liggen min of meer in een cirkel om het commerciële hart van Meerzicht, gescheiden door de Meerzichtlaan en ermee verbonden door drie loopbruggen. Voorzitter Ria Bakker van de bewonersvereniging Waterbuurt heeft vijftien jaar geleden nog succesvol gestreden voor de bouw van hellingbanen zodat ook rolstoelers en mensen met kinderwagens van de loopbrug gebruik konden maken.

Drie jaar geleden werd het dienstencentrum in de wijk gesloopt. Er kwam een groot appartementencomplex voor in de plaats. De hellingbanen stonden daarbij in de weg. Voordat de omwonenden het goed en wel in de gaten hadden, waren de hellingbanen verdwenen en stond alleen nog het gedeelte van de brug over de Meerzichtlaan overeind. Dit tot verdriet van de buurtvereniging. Maar ook tot ergernis van de bewoners van de nieuwe appartementen die vanaf een jaar geleden werden opgeleverd. Zij hebben een jaar moeten aankijken tegen een verwaarloosde brug die met schotten was afgesloten. Twee appartementen met ramen op enkele meters afstand van de brug staan nog steeds te koop.

Het is niet geheel duidelijk waarom de gemeente Zoetermeer zo lang met het nemen van een besluit over de Waterbrug heeft gewacht. Wel is er overleg geweest met bewoners die de looproute wilden behouden. Zij redeneerden dat wat dertig jaar geleden nodig werd gevonden voor de veiligheid in het verkeer, nu ook nodig is.

Aanvankelijk was de gemeente voor deze argumenten gevoelig. Hellingbanen zouden er niet meer komen, want die trekken vandalen aan. Maar wel liet de gemeente enkele maanden geleden nog een trap plaatsen die het gebruik van de brug over de Meerzichtlaan weer mogelijk maakte. De brug bleef echter gesloten. En nu is hij helemaal weg. De buurtvereniging Waterbuurt berust in een nederlaag. De bewoners van de appartementen zijn opgelucht.

    • Arjen Schreuder