Aziatisch Istanbul in de ban van `Piyer'

Hoe moet Pierre van Hooijdonk straks naar het Europees kampioenschap voetbal in Portugal? Turkse krantenlezers (die door een sms te sturen een reis naar het EK kunnen winnen) mogen kiezen uit vier foto's: Van Hooijdonk met ringsikje, zonder en ga zo maar door. Maar alle foto's hebben een ding gemeen: Van Hooijdonk glimlacht. En terecht, want zeker na het kampioenschap van gisteravond is de Nederlander een absolute ster in Turkije.

`We are the champions' was gisteren op bijna alle Turkse televisiekanalen te horen – maar elke keer dat Freddy Mercury het woord `Champions' zong, leek de camera in te zoemen op Van Hooijdonk. Geen gelegenheid liet de Turkse televisie onbenut hem te bewieroken.

Zo vroeg een verslaggever aan Van Hooijdonk hoe het toch kwam dat hij al 22 duels geen gele kaart had gekregen. Zoals het een superster betaamt, toonde Piyer (zoals de eerder genoemde sms-wedstrijd zijn naam `verturkst') bescheidenheid na de zege van gisteravond, die zijn club Fenerbahçe met nog een week te gaan nu al kampioen heeft gemaakt. Eigenlijk was hij vooral blij voor de fans van Fenerbahçe. Die moesten vorig jaar lijdzaam toezien hoe hun geliefde team treurig in de goot lag.

Die tijd is voorbij. En dus vierden honderdduizenden fans gisteravond feest in de Bagdat-straat aan de Aziatische kant van Istanbul, waar de thuisbasis van Fenerbahçe is. Op instigatie, wederom, van `Piyer'. Na de wedstrijd hulde hij zich in een vlag van Fenerbahçe en maakte een ererondje door het stadion. ,,We hebben een jaar hard gewerkt om dit te bereiken'', aldus Van Hooijdonk. ,,Nu is de tijd gekomen feest te vieren.''