Arrestatiebevel tegen kandidaat Wiranto

Een rechter van een door de VN gesteund tribunaal heeft vanochtend in Oost-Timor een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Indonesische generaal b.d. Wiranto. Hij wordt beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid in 1999 toen hij het bevel voerde over de Indonesische troepen in de toenmalige provincie. De oud-generaal is vorig jaar door de VN aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid.

Wiranto (57) wordt verantwoordelijk gehouden voor een bloedbad in september 1999. De Oost-Timorezen hadden in een referendum voor onafhankelijkheid gestemd en daarop richtten pro-Indonesische milities, getraind door het leger, een ware furie aan. Ten minste duizend mensen kwamen om en 80 procent van de infrastructuur werd verwoest. Wiranto heeft steeds gezegd dat hij zijn ,,uiterste best heeft gedaan om een bloedbad te voorkomen''. Sinds 2002 is Oost-Timor onafhankelijk.

Wiranto doet namens de partij Golkar op 5 juli mee aan de presidentsverkiezingen. Mocht hij ze winnen dan krijgt Indonesië een president die zijn land niet kan verlaten. Wiranto is populair. In de peilingen staat hij derde.