Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Advocaat wil ministers horen over zaak-Henk S.

De advocaat van Henk S., de van verboden handel in nucleaire technologie verdachte Nederlandse vriend van atoomspion Abdul Khan, wil drie ministers als getuigen horen in het proces tegen zijn cliënt. Hij vermoedt dat er ,,politieke motieven'' een rol spelen bij de vervolging van zijn cliënt.

Tijdens het onderzoek dat justitie deed naar verboden export naar landen als Pakistan door de metaaldeskundige uit Sint Pancras werd een dergelijk verzoek afgewezen door de rechter-commissaris. Tegen die afwijzing heeft advocaat D. Wolters bezwaar aangetekend. Over dat bezwaar zal de rechtbank bij het begin van het proces komende week tegen Henk S. een beslissing moeten nemen. Op de lijst met 27 op te roepen getuigen staan de ministers Brinkhorst, Remkes en Bot. Ook de oud-bewindslieden Peper, De Vries, Heinsbroek en Ybema wil Wolters horen.

Het openbaar ministerie in Haarlem zegt in een reactie een dergelijk verzoek niet ongebruikelijk te vinden in zo'n ,,grote en gevoelige zaak''.

Wolters zegt over duidelijke aanwijzingen te beschikken dat er overheidsdiensten in Nederland voor het karretje zijn gespannen van het justitiële onderzoek naar de handel en wandel van Henk S. Zo zou de Belastingdienst informatie over S. hebben doorgespeeld.

Wolters begrijpt niet dat zijn cliënt nu plotseling vervolgd moet worden: ,,De staat wist precies wat er aan de hand was. S. wordt al sinds 1984 in de gaten gehouden. Waarom hebben ze niet eerder ingegrepen? Of ze hebben al die tijd zitten slapen, of hij heeft nooit iets verkeerd gedaan.'' Welke politieke motieven een rol spelen, kan Wolters niet zeggen.

De ministeries waar Wolters antwoorden hoopt te vinden, zijn Economische Zaken (verantwoordelijk voor exportbeleid), Binnenlandse Zaken (omdat veiligheidsdienst AIVD Henk S. volgde) en Buitenlandse Zaken dat Kamervragen beantwoordde over de zaak-S.

Henk S. wordt vervolgd voor de uitvoer van diverse strategische goederen zonder vergunning die gebruikt kunnen worden voor de fabricage van chemische of nucleaire wapens. Zo stelt justitie dat hij in 1999 zes Baratron-drukmeters heeft geëxporteerd, apparatuur die bruikbaar zou zijn voor Pakistaanse raketten. Verder wordt hij onder meer verdacht van de verboden uitvoer van tri-ethanolamine, een grondstof van mosterdgas. Inhoudelijk wil Wolters niet op deze beschuldigingen ingaan. Wel zegt hij veel te weinig tijd te hebben gekregen om zijn verdediging voor te kunnen bereiden.

De naam van Henk S. dook begin februari op in Pakistan als deelnemer in het netwerk van Abdul Khan die bekend heeft nucleaire technologie te hebben doorverkocht aan landen als Libië, Iran en Noord-Korea. Een deel van die kennis heeft hij in de jaren zeventig bij het Nederlandse UCN in Almelo ontvreemd.

Abdul Khan is al zeer lang bevriend met Henk S., die hem sinds de jaren zeventig van allerlei materiaal voorziet. Met enige regelmaat zijn de afgelopen decennia zendingen van S. naar Pakistan tegengehouden. In 1985 kreeg hij voor de verboden levering van gevoelige meetapparatuur een jaar gevangenisstraf.