Zorg voor afwisseling

De lezers van de Achterpagina geven tips voor uitstapjes met pubers.

Geef ze een boek, huur een fijne film op dvd. Ouders van pubers wisten daarmee wel raad, de afgelopen weken. Honderden titels flitsten per e-mail binnen na een oproep op deze pagina. Een zelfde verzoek om tips voor uitstapjes met pubers leverde minder suggesties op. Zou het gat tussen speeltuin en hangplek moeilijker te dichten zijn?

Gelukkig zijn er genoeg ouders (zo'n dertig) en pubers (vijf) die volop plezier beleven aan elkaars gezelschap. Zij stuurden niet alleen tips voor allerlei excursies, maar vooral ook enkele vuistregels om de gezamenlijke uithuizigheid tot een succes te maken. De binnengekomen tips laten zich samenvatten in enkele vuistregels:

Doe niet alles in gezinsverband

Samen naar de bioscoop of het theater – dat kan heus nog mooie avonden opleveren voor alle gezinsleden. Met excursies naar musea, strandwandelingen of slenteren door vreemde steden ligt het in veel gezinnen iets ingewikkelder. Pubers zetten zich graag af tegen ieder plan dat hun ouders maken. Onderweg gaan ze hakketakken met zusjes en broertjes, of zwart kijkend op een bankje zitten. De oplossing is simpel: ga ook 'ns samen met een kind op stap. Pubers komen één-op-één vaak het beste tot hun recht. Of laat ze vriend(in)en meenemen: bijna-volwassenen verkeren graag in hun `peer group'.

Combineer kijken en dóen

Nee, natuurlijk zijn musea niet stom, zoals diverse ouders en enkele kinderen ietwat aangebrand schrijven. Maar zorg intussen wel voor afwisseling. Huur bijvoorbeeld, na een bezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam, een van de waterfietsen in de Singelgracht en trap daarmee naar het Anne Frankhuis aan de Prinsengracht. Combineer een bezoek aan de beeldentuin van museum Kröller-Müller op de Hoge Veluwe met een tochtje op een van de gratis `witte fietsen' door het natuurreservaat. Ga kanoënd door de grachten van Utrecht, waarbij je onderweg langs diverse musea komt, de Domtoren kunt beklimmen, de terrassen bij de werfkelders kunt bezoeken, enz.

Ga naar opluchtmusea

Voor veel pubers is de sprong van Efteling naar Pijpenkabinet nogal groot. Opvallend veel ouders hebben de `brug' daartussen gevonden in de vorm van succesvol verlopen bezoeken aan openluchtmusea. Er zijn er genoeg, waarbij het meest worden genoemd: het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, het Openluchtmuseum in Arnhem en het Archeon in Alphen aan den Rijn.

Ga naar cabaret en `spektakel'

Het Holland Festival kan later altijd nog, maar intussen valt er voor pubers in theaters genoeg te beleven dat eenvoudiger te verteren valt. Cabaret wordt diverse malen genoemd: Hans Teeuwen, Theo Maassen, Brigitte Kaandorp en anderen. Of spektakel met `breakdance', of – helemaal flitsend – het `Cirque du Soleil' (nu in Amsterdam).

`C'est le ton...'

Tot slot: enkele ouders laten zich erop voorstaan dat ze hun kinderen echt overal mee naartoe krijgen, als ze zelf maar voldoende enthousiasme uitstralen en bereid zijn aanstekelijk te vertellen over de bezochte bezienswaardigheden. `C'est le ton qui fait la musique.' Bovendien, schrijft een moeder: ,,Het gaat er niet om wát je doet, het gaat om het samen doen en samen beleven.'' Een vader uit Den Bosch heeft dat principe helemaal begrepen, toen hij met Pasen ging kamperen met zijn zoon van 16 en zes vrienden. ,,Ik had een space cake voor hen gebakken. Ze hebben zich het schompes gelachen.''

Kijk, zo kan het ook.

Een uitgebreide selectie van reacties is te vinden op www.nrc.nl. Hier ook: suggesties voor `coole' films en boeken. Volgende week: muziek.

    • Gijsbert van Es