Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Winst Total 8 procent gedaald

Het Franse olieconcern Total heeft in het eerste kwartaal zijn winst met 8 procent zien dalen. De activiteiten leden onder de lage dollarkoers en de lagere winstmarges in de Europese raffinage, verklaarde Total gisteren. Met de chemietak ging het daarentegen beter. De nettowinst kwam uit op 1,96 miljard euro tegen 2,12 miljard euro een jaar geleden. De winstdaling kwam overeen met de verwachtingen van analisten. De omzet daalde 2 procent tot 27,86 miljard dollar. Total zegt dat de marktomstandigheden in het tweede kwartaal zijn verbeterd door de hoge olieprijs en de grotere vraag naar raffinageproducten.