Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Wind zit skiffeur Lippits dwars

Hij zocht de bevestiging van zijn topvorm, maar kreeg nul op het rekest. Skiffeur Dirk Lippits moest gisteren bij de wereldbekerwedstrijden in Poznan een domper incasseren. De 27-jarige roeier uit Eindhoven wilde in Polen vormbehoud (plek bij beste negen) tonen om zo zijn olympische ticket naar Athene veilig te stellen, maar wist zich uiteindelijk niet te plaatsen voor de halve finales.

Nadat Lippits in de series als derde was geëindigd, was hij aangewezen op de herkansingen. Ook daarin faalde de roeier van Thêta jammerlijk. Bijna anderhalve kilometer verliep alles naar wens: Lippits leidde comfortabel en leek naar de overwinning te roeien. Plots zakte het tempo echter schrikbarend, en was de vaart volledig uit de boot. Toen zijn concurrenten hem honderd meter voor de finish hadden ingehaald, legde de skiffeur gedesillusioneerd de riemen neer. ,,Ik had veel last van de zijwind, waardoor ik steeds moest bijsturen. Maar na ongeveer 1.250 meter verkrampte mijn arm.''

De omstandigheden op de Malta Regatta waren inderdaad verre van ideaal. Vooral de deelnemers in baan één de baan waar Lippits roeide kregen de wind vol in de zij. ,,Ik kreeg mijn blad niet meer in het water'', mopperde Lippits naderhand. ,,Toen ik drie misslagen maakte, haalden mijn concurrenten me in. Op dat moment dacht ik: Flikker op!''

Lippits eindigde als derde in zijn herkansingsronde, achter de Duitser Burmeister en Vieilledent uit Frankrijk. Vandaag mag hij nog starten in de D-finale, waar een negentiende plek in het eindklassement het hoogst haalbare is. Zodoende miste hij een uitgelezen kans zich definitief te plaatsen voor `Athene'. Toch was van paniek geen sprake bij Lippits. De skiffeur legde alle schuld bij de weersomstandigheden, en benadrukte dat hij topfit is. ,,Ik ben waar ik wezen moet. Daarom was het ook zo frustrerend om met kramp af te haken. Ik zat nog vol energie.''

Die kracht zal hij moeten bewaren tot eind deze maand, wanneer de wereldbekerwedstrijd in München op het programma staat. Dat is een tweede mogelijkheid om deelname aan `Athene' veilig te stellen.

Het eerste internationale optreden van de Holland Acht verliep teleurstellend. De ploeg van coach Mark Emke eindigde in de serie als derde, ver achter Duitsland en Frankrijk. Volgens slagman en routinier Michiel Bartman verloor de boot vooral in de beginfase te veel tijd. ,,Op de eerste vijfhonderd meter hebben we 't laten liggen.''

Bartman beseft dat de formatie vandaag in de herkansing minimaal bij de eerste drie moet eindigen. Daarmee zou de ploeg alsnog een plaats in de eindstrijd afdwingen, en blijft de Acht op olympische koers. ,,Morgen moeten we de finale bereiken'', waarschuwde Bartman gisteren. ,,Anders hebben we een probleem.''