Wie dan leeft, dan zorgt

Eind juni verwachten wij ons eerste kind, waarvoor we maandelijks geld opzij willen zetten voor zijn of haar studie. Onlangs kwam er iemand van Proficitat langs. Deze afspraak word je automatisch aangeboden wanneer je een babydoos van Felicitas aanvraagt. De adviseur adviseerde ons een Vrij Vermogen Verzekering bij Reaal af te sluiten. Hierbij wordt maandelijks een bedrag in een of meer aandelenfondsen gestort. Het gespaarde geld kan na tien jaar (tot maximaal dertig jaar), eventueel deels, worden opgenomen. Uiteraard betaal je per wijziging, bijvoorbeeld van de gekozen beleggingsfondsen of opname, een aardig bedrag. Ik besef dat ik eigenlijk niet weet wat het voordeel is om via een dergelijke verzekering of plan te sparen. Is het handiger om zelf geld te storten in beleggingsfondsen? Zo ja, hoe kunnen wij dit het beste doen? Via een internetbroker als Binck of Alex? Of kun je beter een beleggingsrekening bij een bank openen?

(Z. van IJ.)

Mijn voorkeur is een beleggingsrekening bij een bank en dan automatisch beleggen in een wereldwijd aandelenbeleggingsfonds. Eenvoudiger, goedkoper en saaier kan het niet. Beleggen via een internetbroker is meer voor mensen die zelf actief beleggen.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen op de website www.nrc.nl/hiele

    • Adriaan Hiele