Webcongres: zwakzinnigen hebben geen recht op kinderen

De 150 leden van het webcongres van NRC Handelsblad reageerden op de stelling: ook zwakzinnigen hebben recht op kinderen. Ruim 50 procent van de deelnemers was het hier niet mee eens.

Oneens

Jasper Beckeringh, Rotterdam: ,,Het is niet zo'n goed idee om een persoon die nog net de intelligentie heeft om voor zichzelf te zorgen, de verantwoordelijkheid te laten dragen voor nog iemand anders te zorgen – die waarschijnlijk ook nog een verhoogde kans heeft zelf met een afwijking geboren te worden.''

Puck M. de Laat, Horst: ,,Mijn schoonzusje is verstandelijk gehandicapt, woont in een beschermde omgeving, heeft een (vaste) vriend, die net als zij, ook verstandelijk gehandicapt is, en het stel neukt er vrolijk op los. Mijn schoonmoeder heeft toentertijd de `prikpil' voor haar dochter aangevraagd en nu leven ze nog lang en gelukkig. Er zouden nog veel meer hulpverleners aan te pas moeten komen, wanneer deze mensen ook kinderen zouden produceren.''

Rob Wieleman, Sassenheim: ,,Ondanks het individuele recht op affectie en voortplanting verzet het belang van het (toekomstig) kind zich tegen een volledig vrije keuze van zwakzinnige ouders op kinderen. Verminderde toerekeningsvatbaarheid (natuurlijk objectief vast te stellen en wettelijk te regelen en te normeren) moet een uitzondering op het eigen recht geven.''

Jasper Nijdam, Columbus, Ohio, VS: ,,Kinderen krijgen is een hele zware verantwoordelijkheid. De ouders, en niemand anders, zijn een slordige twintig jaar primair verantwoordelijk voor het wel en wee van hun kind. Mensen die die verantwoordelijkheid niet kunnen dragen, zouden geen kinderen moeten willen hebben, alleen al omdat het voor het kind verschrikkelijk is als het door een ouder verlaten wordt.''

Laurens H.J. Wachters, Gorssel: ,,Met de staatssecretaris ben ik van mening dat het kind op de eerste plaats moet komen. Ik heb voldoende ervaring met verstandelijk gehandicapten om te kunnen zeggen dat het volkomen onverantwoord zou zijn deze mensen te belasten met de opvoeding van een kind. Zelfs voor verstandelijk niet-gehandicapten blijkt de taak kinderen op te voeden vaak al te moeilijk.''

Oscar Lopes Cardozo, Kortenhoef: ,,Als kerngezonde adoptief ouders zich moeten onderwerpen aan een onderzoek van de Raad voor de Kinderbescherming alvorens te mogen adopteren, is er alles voor te zeggen deze procedure voor geestelijk gehandicapten in te voeren. De schade voor zowel kind als ouders is immens. Voor het kind omdat het vrijwel zeker in het hulpverleningscircuit terechtkomt, voor de ouders omdat zeer snel na de geboorte het kind hun afgenomen wordt en hen nogmaals bevestigt in hun onaangepastheid.''

Eens

Clio Stronk, Nieuw-Vennep: ,,Ook mensen met een verstandelijke handicap hebben recht op kinderen. Maar dat betekent niet dat je het niet mag ontmoedigen, alleen niet door gedwongen anticonceptie of sterilisatie. Ik las ooit over een gezin waarbij de ouders een verstandelijke handicap hadden en waarbij het gezin werd begeleid door 37 verschillende hulpverleners. Zo'n horrorverhaal is helaas geen uitzondering.''

Ilona de Bok, Tilburg: ,,Als je hiermee begint is het misschien wel gemakkelijker om meer mensen het krijgen van kinderen te ontzeggen. En dat lijkt me een idee waar extreem voorzichtig mee om moet worden gegaan en waar ook erg strenge en duidelijke richtlijnen bij horen.''

Dave Abramoff, Strijen: ,,In een aantal gevallen moet het absoluut niet worden toegestaan dat zwakzinnigen kinderen verwekken en proberen op te voeden. Dit puur in het belang van deze kinderen. Toch dient voor enkele `zwakzinnige gezinnen' de mogelijkheid open blijven. Niet alleen na zorgvuldig onderzoek bij de beide ouders, maar ook na zorgvuldig onderzoek naar familie (ouders, broers, zusters) die een bepaalde vorm van mantelzorg dienen te verlenen.''

Harry Buyvoets, Tilburg: ,,Waar ligt de grens? Het is voorlopig een aanname dat kinderen van `minderbegaafden' (even een ander woord) minder goed terecht komen. Is deze aanname waar, gaan we daarna mensen die bepaalde criminele activiteiten hebben verricht ook verbieden zich voort te planten?''

Anders

Arjan Bout, Zwolle: ,,Bij twijfel zou ik een ieder anticonceptie aanraden. Oók gehandicapten, niet: juist ook. Daarom lijkt het me een goede stap om de nadruk op voorlichting en advies te leggen. Bespreekbaarheid en planning. Niet ontmoedigen, maar een passend beeld geven van het ouderschap. Niet aandringen, want dat lijkt me een verkapte vorm van tijdelijke opgedrongen sterilisatie.''

Margaretha van der Wal, Deventer: ,,De vraag, in deze bewoordingen gesteld, is te weinig genuanceerd. Ik ben het volledig eens met de genuanceerde afwegingen van staatssecretaris Ross. Bij mij zal het welzijn van het kind altijd op de eerste plaats komen, en gezien de beschreven ervaringen tot dusver, lijkt mij een ontmoedigingsbeleid (dat iets anders is dan `rechten ontzeggen' ) van het grootste belang.''

J.L. van Os, Voorburg: ,,Door gebruik van de woorden `recht op kinderen' wordt de vraagstelling onnodig tendentieus. Gelukkig spreekt staatssecretaris Ross over een belangenafweging. Veel onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat zij gelijk heeft daarbij ook het belang van het kind dat eventueel wordt geboren zwaar te laten wegen.''

Annet Wermers, Oldenzaal: ,,Ik geloof niet dat iemand recht heeft op kinderen. Kinderen zijn geen bezit. Kinderen hebben recht op een goede verzorging en opvoeding, zodat ze zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen. Het is best mogelijk dat sommige verstandelijk gehandicapten kinderen groot kunnen brengen. Ze zullen het niet perfect doen, maar dat doet geen enkele ouder.''