Voetbalbond wint zaak van fiscus

Het Fiscaal Platvorm, waarin vertegenwoordigd de voetbalbond KNVB en de clubs, heeft bij het gerechtshof Amsterdam in een proefproces voor een eredivisiespeler uit de Europese Unie afgedwongen dat dezelfde criteria bepalend zijn om in aanmerking te komen voor een fiscaal aantrekkelijke tarief als buitenlandse werknemers met specifieke deskundigheid. Tot nog toe hanteerde de fiscus voor buitenlandse voetballers een salariscriterium om in aanmerking te komen voor de zogenoemde dertigprocentregeling, waarbij in plaats van 52 procent slechts 36,4 procent belasting betaald hoeft te worden. De belastingdienst gebruikte als norm dat buitenlandse spelers anderhalf keer het salaris van de gemiddelde eredivisievoetballer moesten verdienen. Het Hof heeft nu bepaald dat het Fiscaal Platvorm voor een speler van een subtopclub die onbekend wil blijven maar enkele keren uitkwam voor het nationale team van zijn land kon aantonen dat de specifieke deskundigheid aanwezig is. Bij de voetballer wordt met terugwerkende kracht de dertigprocentregeling van toepassing. De KNVB onderzoekt de gevolgen van de uitspraak voor meerdere (buitenlandse) spelers in Nederland.